PREPOZNAJTE IH NA VREME: Ovo su prvi znaci gubitka sluha

Zdravo uho prepoznaje glasove i reči uprkos buci.

Foto: Pixabay.com

Bakterijska upala uva i njene posledice nekad su bili glavni uzroci nagluvosti, dok današnji način života dovodi do raznih metaboličkih i toksičnih oštećenja sluha, povezanih s generalnim starenjem stanovništva, izloženosti stresu, buci ali i naslednim faktorima. Nagluvost danas nije problem samo starijeg stanovništva, nego sve više mladih ljudi ima problema sa sluhom.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da 50 odsto osoba starosti od 13 do 50 godinamože razviti probleme sa sluhom zbog jake buke.

Ovo su simptomi da je sluh počeo da propada:

1. U ušima vam šumi ili zvoni

Ako povremeno doživljavate ove simptome, moglo bi se raditi o prvim znacima gubitka sluha.

– Kada je sve oko vas tiho, a vi u pozadini čujete zujanje i to se često događa, moguće je da je oštećen nerv u uhu – smatra Robert Pinkus, profesor otorinolaringologije.

2. Gubite ravnotežu

Ako ste primetili da često gubite ravnotežu, možda nije u pitanju vaša nespretnost već je u pitanjuozbiljniji simptom.

– Kada ljudi gube sluh, svu pažnju usmeravaju na to kako bi više čuli i ne primećuju simptom poput gubitka balansa – pojašnjava dr Čerukuri, otorinolaringolog iz Čikaga.

3. Zaboravljate stvari

– Toliko je memorije zavisno o onime što čujemo, a teško je zapamtiti stvari koje niste čuli – podseća dr Čerukuri.

Kako starimo, gubitak sluha može da označava i početak kognitivnog propadanja, a razlog je taj što gubitak sluha često vodi dosocijalne izolacije, koja povećava rizik za kognitivno propadanje.

4. Glasni zvuci vam smetaju

Zvuk sirene na automobilu može da iritira,ali ne bi trebalo da stvara osećaj bola. Ako na vas tako deluju, moguće je da se radi o simptomu gubitka sluha.

– Kada je u pitanju gubitak sluha, uvo ima manje sposobnosti za “utišavanje” glasnih zvukova, što može uzrokovati bol u njemu kada ste okruženi bukom. Bol je teško opisati, ali bi se moglo reći da se radi jakom i oštrom bolu – kaže dr Pinkus.

5. Stalno govorite Šta?

Ako teško čujete na mestima gde ima dosta buke, poput restorana, nemojte kriviti lošu akustiku ili glasne razgovore.

– Uvo koje je zdravo može da prepozna glasove uprkos buci. Ako vama to ne polazi za rukom, možda se radi o ranom znaku gubitka sluha – smatra dr Pinkus.