PREPUNA JE ŠEĆERA! Zbog OVE HRANE se gojite, a niste ni svesni toga

Većina osoba koja je na dijetalnim režimima ishrane ih jedu, a da nisu svesni koliko štete.

Hrana
Pixabay.com

Direktan šećer je glavni uzročnik gojaznosti. Svako ko želi da oslabi to dobro zna i izbegava ga, ali se često dešava da unose hranu za koju veruju da je dijetalna ili makar manje štetna po liniju, a koja zapravo sadrži šećere.

Nekad je reč o kupovnim, prerađenim namirnicama na kojima čak i nije naznačeno da sadrže šećere, a nekada o prirodnim proizvodima koji se obično preporučuju u dijetalnim režimima

Biljno mleko

Ovo mleko se smatra korisnom zamenom za kravlje mleko koje može biti problematično jer veliki broj ljudi ne podnosi laktozu i mlečne proteine, kazein. Biljno mleko se pravi od orašastih plodova, kokosa, soje… Ipak malo ko zna da se u ovom proizvodu koji se prodaje u prodavnicama, šećer dodaje u gotovo 100 odsto slučajeva. Slatki ukus čini ovu hranu više “mlečnom”.

Hleb

Gotovo svaki hleb sadrži nekoliko kašika šećera. Dodaje se za poboljšanje ukusa i kako bi kvasac bolje “radio”. Šećer u hlebu možda nećemo osetiti, ali je prisutan. Gotovo u svim vrstama hleba od pšeničnog brašna, čak i u potpuno beskvasnom se nalazi. Ako ne postoji, to jeste naznačeno na pakovanju, pa tako na to treba obraziti pažnju.

Konzervisana hrana

U tegli ukiseljenih krastavčića nalazi se šećer, ali to nije sve. Dodaje se pasulju u konzervi, kukuruzu, zelenom grašku…

Prerađevine

Prerađevine, viršle, barene kobasice, suhomesnato – svim ovim proizvodima dodaje se šećer jer poboljšava ukus mesa i deluje kao konzervans.

Sušeno voće

Sušeno voće ljudi najčešće koriste umesto slatkiša kada su na dijeti. Činjenica je da se suvo i kandirano voće često zalivaju šećernim sirupom kako bi se bolje čuvalo, izgledalo lepše i primamljivije. Trešnje i brusnice su često “natopljene” šećerom pre sušenja.

Proizvodi “bez šećera”

Dijetalni slatkiši, čokolade, fitnes štanglice i druga slatka hrana koja ima oznaku “bez šećera“ zapravo nije bez njega. To samo znači da se za slatki ukus koriste različiti zaslađivači, to mogu biti prirodna zaslađivači, na primer, sirup od artičoke ili čak med, a mogu biti i veštački.

Većina ovih zamena jednako deluju na organizam kao šećer, brzo podiži njegov nivo u krvi. Pored toga, poznato je da veštački zaslađivači podstiču apetit.

Kečap

Bilo koji kupovni dresing, kečap, majonez ili sos od belog luka iz kesice, sadrže šećer. Deluje kao konzervans, poboljšava ukus, a dodaje i na volumenu hrane.