Prestanite da hodate “kao kifla”! TRI VEŽBE koje će vas trajno rešiti BOLOVA U VRATU, LEĐIMA I RAMENIMA (FOTO)

Svedoci smo sve većeg tehnološkog razvoja koji je značajno olakšao naše živote. Ali da li smo svesni u kojoj meri savremenizacija loše utiče na naše zdravlje, naročito na pravilno držanje?

Promo

Višesatno provođenje vremena u sedećem položaju, na poslu, u automobile, kao i kod kuće, dovelo nas je do toga da ležemo i budimo se sa bolovima koje često ignorišemo sve dok ne postanu toliko jaki da otežavaju naše kretanje. Tada najčešće posegnemo za instant rešenjima koja su naizgled delotvorna, ali samo kratkoročno.

U potrazi za uzrocima koji stvaraju glavobolju, bol u leđima, vratu i ramenima, obratili smo se Novaku Spasiću, personalnom treneru i jednom od osnivača Progein trening studija koji se bavi ispravljanjem posture, odnosno držanja.

– Čovek nije stvoren da sedi već da se kreće. Kada sedimo mišići prednjeg dela butine su skraćeni u odnosu na to kada stojimo uspravno. Naš mozak funkcioniše veoma ekonomično vodeći računa da telo što duže održi u životu. I to čini tako što telu daje impuls da skrati i zategne mišiće, ukoliko provodimo previše vremena u sedećem položaju, kako telo ne bi trošilo nepotrebno energiju – objašnjava Novak.

KAKO SVE POČINJE?

Kada osetimo bol to je prvi znak da nešto nije u redu. Pre nego što potražimo rešenje i stručnu pomoć važno je da znamo šta tačno dovodi do toga.

– Kada se mišići prednjeg dela butine skrate dolazi do problema koji se naziva karlični tilt. To znači da skraćeni mišići povlače našu karlicu ka napred, krivina u lumbalnom delu kičme postaje izraženija, a kako bismo ostali stabilni u stojećem položaju, naša ramena i glava idu ka napred – pogrbimo se. Većina naših klijenata ima ovaj problem. To ih dovodi do bolova u gornjem i donjem delu leđa, vratu, ramenima, a i uzrok mnogih glavobolja upravo leži u ovom disfunkcionalnom obrascu, odnosno nepravilnom držanju i hodanju – dodaje Novak.

Promo

Kada imate disfinkcionalni obrazac, poput ovog, u vašem telu javlja se mišićni disbalans. Sa jedne strane su mišići koji su zategnuti i skraćeni, dok su sa druge strane mišići koji su slabi i istegnuti. Prema Novakovim rečima da bi se ovaj problem rešio potrebno je da se, uz pomoć korektivnih vežbi, oslabljeni mišići ojačaju, a zategnuti mišići opuste i istegnu.

– Kada su mišići previše zategnuti dolazi do stvaranja takozvanih ,,trigger pointsa”, odnosno čvorića koji nastaju taloženjem mlečne kiseline, toksina i drugog otpadnog materijala koji mišić nije u stanju da se oslobodi upravo zbog te zategnutosti kojoj je izložen. Da bismo mišić istegli potrebno je prvo da tretiramo “trigger point” koji se u njemu nalazi – kaže naš sagovornik.

JEFTINIM REKVIZITIMA DO REŠENJA

Za izvođenje ovih vežbi biće vam potrebna tvrda gumena loptica veličine loptice za tenis koju možete kupiti u većini pet shopova (cena: 300-500 din.), zid i 15 do 20 minuta dnevno. Vežbe je važno izvoditi po redosledu kako su prikazane i svaku u trajanju od najmanje 2 minuta, dok je prilikom istezanja važno zadržati se u položaju 30-40 sekundi.

Većina ljudi ni ne sluti da ima problem i da su bolovi u leđima zapravo posledica nepravilnog držanja. Najčešće bolove pripisuju predugom provođenju vremena za računarom, u automobilu i slično. To svakako jeste jedan uzroka, ali sve potiče od toga kako naše telo reaguje na loše navike koje dovode do toga. Da bismo držanje doveli u povoljan položaj to zahteva određeni proces. Nakon tromesečnog pravilnog i redovnog rada većina problema sa držanjem se uspešno može rešiti

Vežba 1: OPUŠTANJE I ISTEZANJE TRAPEZA

Promo

Lopticu postavite kao što je prikazano na slikama, pomerajte je po površini mišića sve dok ne nađete najbolnije mesto. Kada ste našli bolnu tačku zadržite pritisak 2 minuta. Isto ponovite i sa druge strane.

Vežba 2: OPUŠTANJE I ISTEZANJE ROTATORA LOPATICE

Promo

Kod ove vežbe takođe je potrebno nasloniti se leđima na zid i postaviti lopticu na određeno mesto. To mesto je, da bi se jasnije videlo, prikazano na slici uz pomoć Thera Cane-a (rekvizita koji se takođe može koristiti za opuštanje mišića). Nakon opuštanja istezanje raditi tako što sednete i ruke postavite kao na slici, šake zadržavate naslonjene na leđa a laktove gurate napred dok ne osetite istezanje u predelu lopatica.

Vežba 3: OPUŠTANJE I ISTEZANJE GRUDNIH MIŠIĆA

Promo

Prema rečima Novaka Spasića ove vežbe će vam pomoći da se rešite bola i napetosti ali nisu dovoljne da vam reše uzrok zbog koga se bol javlja i zato je važno da pored ovih vežbi dodate i korektivne vežbe koje ćete upražnjavati najmanje 2 do 3 puta nedeljno.

Korektivne vežbe takođe možete raditi samostalno kod kuće, ali je u početku neophodno da ih radite sa stručnim licem kako biste se osposobili za samostalno izvođenje. Ukoliko imate bolove i želite da poboljšate funkcionalnost svog tela možete se besplatno konsultovati sa trenerima iz Progein studija.loading...