Prestanite da je koristite: Aluminijumska folija je opasna po zdravlje

Aluminijumska folija
pixabay.com

Prilikom pakovanja i odlaganja hrane svi posegnu za aluminijumskom folijom, i ona se nalazi u skoro svakom domaćinstvu, Ipak, naučnici kažu da bi je trebalo izbegavati jer ona može da ozbiljno ugrozi zdravlje.

Otkrivene su velike veze između korišćenja aluminijumske folije i Alchajmerove bolesti.

 

Kada se aluminijumska folija zagreva, u hranu se ispušta aluminijum koji na kraju završi u organizmu, pokazalo je jedno istraživanje. Lekari upozoravaju da se radi o količinama koje su izuzetno štetne za zdravlje. Opasno je pripremati hranu u aluminijumskoj foliji, podgrevati je i ostaviti da se na njoj hladi.

Što je temperatura veća, više aluminijuma završava u hrani. Takva folija nikako nije pogodna za kuvanje ili za korišćenje kod nekih namirnica, kao što su paradajz, agrumi ili začini – objašnjava doktor Zubajdi, jedan od autora istraživanja i upozorava da gomilanje aluminiuma u telu može dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su osteoporoza i Alchajmerova bolest.

Ova folija dovodi i do visokih nivoa kalcijuma u krvi, što je i najčešći pokazatelj da se u telu nalazi previše aluminijuma. To vodi do problema sa taloženjem kalcijuma u kostima pa ga se previše nalazi u krvi.