PRETERANO SE ZNOJITE? Evo zašto se to događa i kako da to sprečite

Stavljanje dezodoransa je vaša svakodnevna rutina, međutim da li je moguće da ga stavljate pogrešno?

znojenje
printscreen/youtube

Nemojte nas shvatiti pogrešno: znojenje je zapravo pozitivna stvar, ali u pravim momentima. Tokom višečasovnog vežbanja, trčanja ili neke druge zahtvene aktivnosti, zahvaljujući znojenju izbacujemo višak tečnosti iz organizma, gubimo suvišne kilograme i istovremeno rashlađujemo naše telo. Znojenje je prava stvar ali u prostorijama poput teretane.

Međutim šta je sa svim onim drugim situacijama kada nam dođe da propadnemo u zemlju jer se na našoj garderobi ispod pazuha poznaju tragovi od znoja? Poznata vam je situacija kada čekate početak važnog sastanka ili vaš red za prezentaciju u punoj dvorani.

Trenuci kada treba da zablistamo u svom punom sjaju, okupani znojem – katastrofalno zar ne? Neplanirano znojenje zaista može da pokvari ugođaj.

Brojni faktori utiču na količinu znoja koja nas napušta dnevno. Ona se u opsegu kreće od jednog do nekoliko litara. Genetika u velikoj meri utiče na znojenje, fizička spremnost odnosno količina masnoće u organizmu, aktivnosti koje obavljamo u toku dana i sl.

Dakle ukoliko primetite da ste se oznojili ispod pazuha, a sedite do kolege na kom nema ni kapi znoja, ne treba odmah da pretpostavite da imate problem sa prekomernim znojenjem.

Hiperhidroza odnosno prekomerno znojenje je pojava od koje pate svi oni koji se prekomerno znoje u naizgled normalnim uslovima bez fizičkog i mentalnog napora. Međutim od ovog pati veoma mali procenat ljudi, tako da je velika verovatnoća da niste među njima.

Šta možete učiniti kako biste sprečili rekomerno znojenje?
  • Zamenite vaš dezodorans antiperspirantom. Razlika je u tome što prvi ne sprečavaju znojenje već samo eliminišu loš miris. Antiperspiranti su kreirani na drugačijoj bazi. Oni gotovo da zatvaraju rupice na koži kroz koje znoj treba da izađe.
  • Koristite antiperspirant tokom noći, jer je tako njegovo delovanje najučinkovitije
  • Preskočite kofein. U osnovi sve što nas može “podići” uzrokuje jače znojenje.
  • Nikako ne koristite sodu bikarbonu u te svrhe. Iako je za mnoge druge probleme preporučljiva, u ovoj situaciji može samo da pogorša stvar
  • Pokušajte sa antibakterijskim sredstvima za pranje ispod ruku.
  • Obavezno uklonite dlačice ispod pazuha. Prisustvo istih pojačava znojenje.


loading...