PREUZMITE KONTROLU: Redovno poštujte ova pravila i zaštitite se od RAKA debelog creva

bol
Pixabay.com

Evo liste namirnica koje bi trebalo da konzumirate, a ukoliko to ne činite – dodajte je svojoj ishrani,kako bi sprečili rak debelog creva.

 

Dijana Rodrigez je pisac koja je radila ekskluzivno za HealthDay, sa zavidnim iskustvom pisanja vesti i priča vezanih za zdravlje.

Ona je na portalu Everydayhealth pisala o tome kako prema Američkom udruženju za istraživanje i borbu protiv karcinoma (ACS) postoji čak 100.000 ljudi sa dijagnozom raka debelog creva svake godine.

Dok su neizbežni faktori rizika starost i genetika, nad drugim faktorima svoga zdravlja – nepravilna ishrana, pušenje, gojaznost, fizička neaktivnost – možete preuzeti kontrolu.

1. Izbegavajte šnicle i kobasice.

Mesne prerađevine, mesne nareske, velike količine crvenog mesa pripremane u dubokoj masnoći, jednostavno, izbegavajte. U studiji objavljenoj u januaru 2014. godine navodi se da svakih 100 grama crvenog mesa dnevno povećava rizik od karcinoma debelog creva za 14 odsto.

Ograničite se na i manje od pola kilograma crvenog mesa nedeljno, i potpuno izbegavajte mesne prerađevine poput slanine, kobasica i hot dogova – kaže Lindzi Maloun, specijalista klinike u Klivlendu.

 

2. Birajte samo zdrave masnoće.

Nisu baš sve masnoće zabranjene – birajte nezasićene, a izbegavajte zasićene masti. Polinezasićene masti vam, takođe, mogu pomoći u regulacijiholesterola u krvi, kao i da poboljšate zdravlje ćelija.

Istraživanje objavljeno u decembru 2013. godine pokazalo je da su zasićene masti (obično životinjskog mesa, crvenog mesa, butera) usko povezane sa povećanjem rizika od karcinoma debelog creva, dok omega-3 masti i konzumiranje ribljeg mesa umanjuje taj rizik za 12 odsto.

3. Jedite dosta voća i povrća.

Kako biste sprečili rak debelog creva potrebno je više od jedne jabuke na dan.

Ustanovljeno je da konzumiranjem voća i povrća možemo redukovati rizik od raka debelog creva – kaže Maloun. Istraživanje objavljeno u januaru 2014. godine je pokazalo da dijeta bogata voćem i povrćem umanjuje rizik od ovog karcinoma za 25 odsto.

Hrana koja obiluje bojama je odličan početak. Svaka boja sa sobom nosi određene vitamine i razne antioksidante koji pomažu u održavanju zdravlja ćelija – dodala je Maloun.

 

4. Potrudite se da na tanjiru što češće budu žute i narandžaste namirnice

Svakodnevna ishrana koja redukuje rizik od karcinoma debelog creva trebalo bi da obiluje, slikovito rečeno, žutim i narandžastim namirnicama.

Studije pokazuju da hrana koja sadrži visok nivobeta-karotena umanjuje rizik oboljevanja od karcinoma – kaže dr Erin Palinski-Vejd. Zato konzumirajte dosta šargarepe, batata (slatkog krompira), bundeve.

5. “Mršavi” proteini su idealan sastojak vaše dijete

Američko udruženje za istraživanje i borbu protiv karcinoma pokazuje da se 4 odsto svih karcinoma kod muškaraca, a 7 odsto kod žena pojavi usled gojaznosti. Zato, na primer, kako bi unosili više potrebnih proteina, nemojte jesti kožicu s piletine, i unesite više oraha, semenki ili pasulja u svoju dijetu, savetuje Palinski-Vejd.

6. Namirnice bogate vlaknima pospešuju celokupno zdravlje.

Doktor Burk smatra da namirnice bogate vlaknima svakako čine vašu dijetu boljom, iako nisu jedina opcija u borbi protiv karcinoma debelog creva, i dodaje kako su „smeđi pirinač, voće, povrće, orasi, semenke, pasulj, sve je to izuzetno dobro za vaše zdravlje“.

Maloun ima svoje favorite: jabuke, kruške, šargarepu, batat, brokoli, ovas, i crni pasulj.

Studije koje se bave ukupnom konzumacijom kalorija po obroku pokazuju kako ljudi koji jedu salatu ili jabuku pre samog obroka imaju tendenciju da pojedu manje tog glavnog jela – kaže ona, što svakako smanjuje opasnost od gojaznosti uzrokovane prejedanjem.

 

7. Postavite sebi granicu do koje pijete alkoholna pića

Po koje alkoholno piće s vremena na vreme nije strašna stvar, ali preterivanje je jedan od faktora rizika za karcinom debelog creva. Studije pokazuju kako bi u proseku muškarci trebalo da se ograniče na dve čaše alkoholnog pića dnevno, a žene na jednu.

8. Pažljivo pripremajte hranu

Važno je izbegavati metode kuvanja koje povećavaju rizik od oboljevanja od kancera debelog creva.

Pržena, posebno prepržena mesa sadrže kancerogene materije – kaže Palinski-Vejd, i dodaje da „ukoliko se odlučite za roštilj, izbegavajte parčiće koji su ugljenisani ili garavi, i pokušajte da spremate s folijom kako bi tako nešto svakako izbegli“.

Takođe, ako podgrevate hranu u mikrotalasnoj peći, nemojte to činiti dok su namirnice u plastičnoj posudi, jer ona može osloboditi kancerogene materije, koji bi išli pravo u ono što ćete pojesti. Vodite računa o tome da li je posuda u kojoj podgrevate posuda koja sme da se stavi u mikrotalasnu, pre svega – dodala je ona.