Prevareni ste! Popularne dijete ne deluju

Dijete, kažu nutricionisti, koji su analizirali sva istraživanja o onim najpopularnijima, ne samo da ne deluju, već su i štetne!

Ako planirate da držite dijetu, odaberite neku koja deluje. Ovakav predlog zvuči zaista logično, ali ne biste verovali koliko ljudi drži dijete koje su potpuno beskorisne pa čak i štetne. Skup naučnika je analizirao nekoliko popularnih dijeta, odnosno istraživanja o njima, a u cilju otkrivanja najefikasnije, odnosno one koja daje dugoročne i trajne rezultate.

Naučnici su proučavali najpopularnije dijete, i bili iznenađeni rezultatima. Zapravo nijedna dijeta ne deluje, odnosno ne daje dugoročne rezultate!

Ali to nije jedina stvar koju su otkrili. Analizirajući dostupna istraživanja o spomenutim dijetama, uočili su kako uopšte ne postoje relevantna istraživanja koja potvrđuju da je, na primer, Etkinsova dijeta delotvorna. Istakli su kako je iznenađujuće malo istraživanja napravljeno, a čak i ona koja su napravljena nisu dovoljno kvalitetna i ne mogu se uzeti u obzir.

Ono što je potpuno jasno je činjenica da su dijete i sve vezano za njih industrija pa je, naravno, glavna svrha profit.

„Dijete su industrija u kojoj se okreću milijoni dolara, kako na ovim dijetama koje smo mi analizirali tako i na drugima. Mi smo uspeli da pronađemo svega 12 istraživanja koja donekle zadovoljavaju naučne kriterijume. Sve to, ali i brojna druga naša otkrića, pokazuju da dijete zaista nisu toliko delotvorne, posebno na duže staze, jer je stvar u glavnim činiocima poput kalorijskog unosa, potrošnje i vežbe”, objasnio je dr. Eisenberg.