PREVAZIĐITE NEZADOVOLJSTVO: 7 jednostavnih trikova za SREĆNIJI ŽIVOT

Svidelo nam se to ili ne, život donosi mnogo trenutaka u kojima je nemoguće da se uvek osećamo sasvim zadovoljno ili ispunjeno. Uz sve napore da uspostavimo balans, često nam to otežavaju svakodneve stresne okolnosti ili, pak, događaji koji su izvan naše kontrole.

Sreća
Pixabay.com

Trenutni osećaj nemoći ili frustracije potpuno je prirodna reakcija u situacijama koje nismo u mogućnosti da predvidimo. Međutim, kada smo dugo u stanju nezadovoljstva, to je najćešće znak da u životu nešto moramo promeniti.

Drugim rečima, ukoliko se osećamo nesrećno ili frustrirano, trebalo bi to da shvatimo kao svojevrsni poziv na promene. Ma koliko bio neprijatan, dugotrajan osećaj nezadovoljstva donosi nam izazov da zastanemo i zapitamo se zbog čega je do toga došlo.

To je ujedno i prilika da dobro razmislimo šta sve po tom pitanju možemo učiniti – za početak, kako shvatiti nezadovoljstvo kao šansu da otkrijemo šta nas zaista ispunjava. U isto vreme, hronično nezadovoljstvo nam donosi i mogućnost da se zapitamo kako promeniti život a da to bude u skladu sa našim ličnim potrebama i vrednostima.

Kako da prihvatimo nezadovoljstvo i kreiramo srećan i ispunjen život?

Kada smo nezadovoljni ili nesrećni – pogotovo ako nas određene okolnosti u tome zadržavaju već duže vreme – promene bi nam se iz te pozicije mogle učiniti kao kompikovane i teške. Ukoliko zaista u tome želimo da uspemo, to će od nas zahtevati da istrajemo i budemo dosledni.

Tačno je i da ne možemo očekivati da nam se život promeni preko noći. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih koraka koji će nam taj proces učiniti mnogo lakšim.

1. Prihvatite osećaj nezadovoljstva. Ponekad nam se čini da, iako nismo srećni i ispunjeni, zapravo nemamo razloga da se tako osećamo. Međutim, to ne znači da uvek moramo prihvatiti stvari takve kakve jesu.

Recimo, ako nam posao donosi dobru zaradu ali nas ne ispunjava to što radimo, ne znači da zbog toga moramo trpeti osećaj frustracije. Za početak, važno je da taj osećaj nezadovoljstva ne ignorišemo i ne potiskujemo. U suprotnom, to će nas samo odvesti u još dublji osećaj nezadovoljstva, koji će se vremenom odraziti i na druge aspekte života.

2. Otkrijte šta je u srži problema. Bez otkrivanja pravog uzroka nezadovoljstva, biće nam mnogo teže da odredimo koje korake moramo preduzeti da bismo promenili i poboljšali svoj život. Ti razlozi za svakoga mogu biti drugačiji – neko je nezadovoljan svojim fizičkim izgledom, dok kod drugih uzrok može biti u partnerskom odnosu koji im ne donosi ispunjenje.

Zato je važno da odredimo šta nas sve čini nezadovoljnim, odnosno u kojim životnim oblastima smatramo da bismo trebali nešto da promenimo. Korisno je i da se prisetimo svih okolnosti koje su uzrokovale naš osećaj nezadovoljstva: da li su to odluke koje smo sami doneli, ili su našem nezadovoljstvu doprineli faktori na koje nismo mogli da utičemo?

3. Budite svesni svojih misli i emocija. Ako smo već duže vreme nezadovoljni određenim životnim okolnostima, to će se neminovno odraziti na naše emocije i misli. To je očekivana reakcija na situacije koje nas čine neispunjenim ili nesrećnim – vremenom ćemo postajati sve potišteniji ili bezvoljniji, ili će nas često obuzimati pesimistične misli.

Vremenom će to početi da utiče i na naše svakodnevno ponašanje. Jedan od načina da se s tim izborimo jeste da ne dozvolimo da nas te misli, emocije i raspoloženja u potpunosti preplave. U tome nam može pomoći praktikovanje metoda kao što su meditacija o svesnosti, ili različitih tehnika opuštanja i kognitivno bihejvioralne terapije. Na taj način preuzimamo kontrolu nad negativnim emocijama i mislima, što nam omogućava da se na konstruktivan način izborimo sa problemom.

4. Skrenite pažnju sa neprijatnih osećanja. Ukoliko se često uhvatimo u stanju nezadovoljstva, lako se može desiti da zbog toga počnemo da preuveličavamo problem. Međutim, prevelika fokusiranost na okolnosti koje su do toga dovele, uticaće na našu sposobnost da objektivno sagledamo potencijalna rešenja.

Preterano razmišljanje i analiziranje – pogotovo ako pritom nismo u mogućnosti da samostalno rešimo problem – vremenom će nas gurnuti u još veće nezadovoljstvo. Korisno je da u tom slučaju pokušamo da skrenemo pažnju sa stvari koje nas previše opterećuju.

To može biti aktivnost koja nam donosi zadovoljstvo, bavljenje hobijem ili sportom, druženje sa prijateljima ili pomaganje drugima. Umesto „dodavanja soli na ranu“, time sebi dozvoljavamo predah od neprijatnih osećanja. Iako nam to ne mora uvek popraviti raspoloženje, dovoljno je da nas bar na trenutak izvuče iz kontinuiranog osećaja nezadovoljstva.

5. Pratite svoj unutrašnji osećaj. U nastojanju da prevaziđemo osećaj nezadovoljstva, može se desiti da u početku ni sami nismo sigurni u kom pravcu da tražimo rešenje. Stoga je važno da usput naučimo da osluškujemo svoj unutrašnji glas.

To znači da obratimo pažnju na signale koje nam poručuju da smo na pravom putu. Na primer, ako razmišljamo o promeni karijere, a nismo sigurni koji posao bi za nas bio idealan, potrudićemo se da prepoznamo koje nam to aktivnosti donose zadovoljstvo. To je korisna informacija koja će nas usmeriti u dobrom pravcu, ali i dobra polazna osnova za pozitivnu promenu.

6. Obratite se za pomoć. Ukoliko predugo pokušavamo sami da rešimo problem, može nam se desiti da se u tome „zapetljamo“ i izgubimo kompas. Zato je uvek dobra ideja da se nekome obratimo za pomoć.

To mogu biti bliske osobe od poverenja za koje znamo da su spremne da nam pruže podršku i razumevanje. Ukoliko smatramo da bi nam to moglo koristiti, jedna od opcija je i da potražimo odgovarajući vid psihološkog savetovanja. Štagod bilo u pitanju, značiće nam ukoliko čujemo objektivan savet ili mišljenje, jer će nas oni usmeriti ka tome da situaciju sagledamo iz drugačijeg ugla.

7. Fokusirajte se na rešenje. Bilo koja životna promena, koliko god bila jednostavna, zahteva od nas da ostanemo fokusirani na ishod. Kada odredimo koji su to koraci ili navike koje će nas dovesti do srećnijeg i ispunjenijeg života, važno je da u tom procesu budemo posvećeni i dosledni.

Dovoljno je ako te promene za početak sprovodimo korak po korak. Nije realno očekivati da nam se život promeni preko noći, ali će svaki mali pomak u tom pravcu vremenom doneti željene rezultate. Stoga je ključno da sebi postavimo razumne i realistične ciljeve. Nakon toga nam ostaje da se naoružamo upornošću i fokusom na pozitivan ishod, ne zaboravljajući da nas to vodi ka kreiranju srećnijeg i ispunjenijeg života.loading...