PREVENCIJA JE NAJVAŽNIJA: Kako nastaju gljivične infekcije?

Gljivice se obično nalaze na koži i unutar digestivnog trakta, a kod žena se nalazi i u polnom organu. Kada se previše gljivica nakupi na koži ili na nekim drugim delovima, to onda vodi ka infekciji.

Laboratorija
Sxc.hu/Daino_16

Ova infekcija se naziva kandidijaza. Gljivice, odnosno kvasci vole tople i vlažne uslove, pa u takvim sredinama brže rastu.

Prekomerna upotreba antibiotika koji ubijaju kako loše, tako i dobre bakterije, a u kombinaciji sa slabijim imunim sistemom gotovo zasigurno može dovesti do kandidijaze.

Simptomi infekcije

Simptomi gljivične infekcije zavise od toga gde se kandida nalazi u telu. Ako se kandida proširila na koži, kožnim prevojima, najčešći simptomi su: osip sa crvenilom i blagim pucanjem kože, bubuljice, svrab i peckanje.

Kod vaginalne infekcije javljaju se svrab, crvenilo i beličasto žuti sekret.

Kandidijaza na muškom polnom organu je praćena promenama na donjoj strani penisa, crvenilom i bolnim osipom.

Kandida usne duplje i grla se prepoznaje kroz otežano gutanje, crvenilo i bele mrlje na jeziku i unutrašnjosti obraza. Gljivice često napadaju i stopala, odnosno nokatnu ploču. Simptomi kod takve infekcije su oticanje, blagi bol, kao i žuti nokti koji se lako odvajaju od kože.

Kandida ženskih polnih organa

Vaginalna flora ima svoju kiselost, svoje gljivice i bakterije. Ako se ta ravnoteža poremeti, dolazi do infekcije. Ta infekcija je često praćena svrabom, pojačanim sekretom i neprijatnim osećajem. Do infekcije može doći usled dizbalansa hormona, zatim nakon uzimanja terapije antibioticima i kortikosteroidima.

Kandida se često pojačava i tokom trudnoće, dijabetesa ili jednostavno usled pada imunog sistema. Takođe, neretko se dešava takva reakcija nakon kontakta sa genitalnom hemijom druge osobe. Kandida se relativno brzo leči, pomoću vaginaleta i krema. Ako je baš uporna, onda se preporučuje kratkotrajno mazanje kortizonima.

Svaka kandida se leči uspešno

Gljivične infekcije mogu se lako lečiti mastima ili drugim kremama protiv gljivica.

Kandida polnih organa se leči kremama, vaginaletama, a ponekad i oralnim lekovima protiv gljivica. Za usta se može koristiti rastvor ili pastile koje se rastvaraju. Za nokte krema ili oralna terapija. Ono što je važno je da se uspostavi tačna dijagnoza i shodno sa tim adekvatna terapija. Zato je odlazak lekaru važan korak.

Lekar na osnovu simptoma i prethodne istorije bolesti dobija širu i jasniju sliku. Takođe, kada se sumnja na kandidu, obično se rade brisevi, odnosno sastruže se deo kože ili se ukloni deo nokta i taj uzorak se nosi na nalizu kako bi se utvrdila dijagnoza. Nakon toga, uspešnost lečenja kandide je gotovo zagarantovana.

Prevencija je veoma važna

Neke gljivične infekcije se mogu sprečiti putem dobre oralne higijene, kako bi se sprečila kandidijaza u ustima. Dobra oralna higijena podrazumeva pranje zuba, čišćenje koncem i intradentalnim četkicama, kao i korišćenje vode za ispiranje usta.

Nošenje pamučnog donjeg veša obezbeđuje protok vazduha i sprečava zadržavanje vlage. Ukoliko se koristi bilo koja terapija antibioticima, potrebno je uporedo koristiti i probiotike, kako bi se zaštitile dobre bakterije. Takođe, prekomerno uzimanje određene hrane kao što su slatkiši, alkohol, mesne prerađevine i fermentisani proizvodi mogu povećati broj kandide u crevnoj flori.

Uporedo sa terapijom, preporučuje se dijeta koja obiluje zdravim proteinima životinjskog porekla, dobrim mastima, svežim voćem i povrćem. Kvasce iz hrane treba ograničiti ili potpuno izbaciti.