PREVIŠE RAZMIŠLJATE? Niste ni svesni koliko je to ISCRPLJUJUĆE I OPASNO

Razmišljanje
Printscreen/Youtube

Preterano razmišljanje i analiziranje određenih situacija može biti iscrpljujuće, jer onemogućava ljudima da dožive emocije na pravi način.

Klinički psiholog dr Džuli Smit predlaže tri načina da se to prevaziđe.

Prvenstveno morate da budete svesni toga, a najbolji način da osvestite takvo ponašanje je pisanje dnevnika na kraju svakog dana. To će vam pomoći da uočite prekomerno razmišljanje pre nego što postanete mentalno iscrpljeni.

Druga važna stvar je da se uhvatite za sadašnji trenutak i ne dozvolite da se fokusirate na budućnost ili događaje iz prošlosti.

Vraćanje sebe “ovde i sada” sprečava da se usredsredite na stvari koje ne možete da promenite, bez obzira o čemu je reč. Treći savet je da unesete ravnotežu u sopstvene misli. Preterano razmišljanje može početi benigno, ali često se pretvara u najgori mogući scenario.

– Kada nam je teško, skloni smo preteranom razmišljanju i tada posežemo za katastrofalnim scenarijima – objašnjava Smitova. Alternativa je uzimanje u obzir najboljeg slučaja i ishoda. Mada to neće nužno promeniti način na koji će se stvari odvijati, sprečiće da živite u strahu.