PREVIŠE SE ZNOJITE? Odmah prestanite da radite OVO – preporodićete se

Sasvim je prirodno da se znojite, naročito na velikim vrućinama, međutim, ukoliko ste primetili da vam je smrad gori nego inače, za to je možda kriva i vaša ishrana.

znojenje
printscreen/youtube

Znojenje je način da vam telo kaže da je vreme da se ohladite ili reakcija na stresne situacije. Dermatolog, Džošua Zajner ističe za magazin “Women’s Health” da postoji mnogo načina kako da izbegnete smrad ispod pazuha, kao što je korišćenje dezodoransa i održavanje higijene, ali i da promena u ishrani može imati veliki uticaj.

– Miris zavisi od različitih tipova bakterija koje se nalaze na koži, zajedno sa različitim tipovima hrane koju unosite. Iako zdravo, određeno povrće poput brokolija, kupusa, špargle i karfiola, povećavaju smrad gasova i znoja, pa ne bi bilo loše da probate da smanjite unos ovih namirnica.

Doktor Zajhner kaže da se ovo dešava jer se vaše telo bori da svari ovu hranu. Metaboličkim procesom se oslobađaju isparljiva jedinjenja koja potom izlaze iz tela ostavljajući smrad.

Ipak, pored ishrane i stresa, takođe postoje i neke bolesti zbog kojih dolazi do pojačanog znojenja i smrada, poput bolesti jetre, dijabetesa i otkazivanja bubrega.

Preporuka dermatologa jeste da vodite računa o higijeni, koristite dezodorans koji odgovara vašem tipu kože, pa i da probate sa promenom ishrane.