Previše sna u starijoj dobi može biti pogubno po vaše zdravlje

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da duže spavanje utiče jednako loše na čoveka, kao i manjak sna.

Previše spavanja u srednjim godinama može biti podjednako loše po vas, kao što to može biti i nedostatak istog.
Naučna studija koja je obuhvatila skoro 9.000 ispitanika starosne dobi od 50 do 64 godina, pokazala je da su oni koji su spavali manje od šest sati noću, ili više od osam imali za posledicu loše pamćenje i smanjenu moć donošenja odluka.
Naime, najnovija studija, sprovedena od strane stručnjaka sa Univerziteta Vorvik, ukazuje da višak sna može izazvati slične probleme kao i manjak sna.
Profesor Frančesko Kapučio kaže da bi se utvrđivanjem prave kolićine sna među starijima mogao sprečiti mentalni pad, koji dovodi do demencije.
On tvrdi da je san važan za mentalno zdravlje i da može sprečiti ili usporiti demenciju, kao i ostale mentalne probleme.
Njegov kolega dr Miler tvrdi da je šest do osam sati sna noću  posebno važno za optimalno funkcionisanje mozga kod mlađih i odraslih. Ovi rezultati su u skladu sa ranijim istraživanjima, koja su pokazala da je šest do osam sati sna bilo optimalno za fizičko zdravlje, uključujući najniži rizik od razvijanja gojaznosti, hipertenzije, dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara.
Među starijim ljudima postoji značajna veza između njihovog kvaliteta sna i kognitivnih sposobnosti. Prethodna istraživanja su pokazala da je san od suštinskog značaja, jer mozak se čisti dok telo spava, oslobađa se od štetnih toksina nagomilanih tokom dana.