PREZERVATIV NIJE DOVOLJAN: Četiri polne bolesti koje je skoro nemoguće izbeći

Osnovna je funkcija prezervativa da spreči prenošenje semena, čime se osim neželjene trudnoće, može sprečiti i prenošenje brojnih polnih bolesti. Ali postoje i polno prenosive bolesti kojima je moguće zaraziti se i uz upotrebu prezervativa.

seks
freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Kada se koristi pravilno i redovno, kondom uspešno sprečava prenošenje čestih polnih bolesti kao što su hepatitis B, hepatitis C, gonoreja, hlamidija i HIV. To je zato što lateks od kojeg je kondom napravljen deluje kao neprobojna barijera koja ne propušta patogene čestice polno prenosivih bolesti. Međutim, problem je u tome da se ne prenose sve polne bolesti preko semena, što znači da prezervativ možda neće biti dovoljna zaštita.

Preciznije, kod bolesti koje se mogu preneti i preko kože prezervativ neće delovati. Zbog toga je, ako ste seksualno aktivni, važno redovno se testirati čak i ako praktikujete siguran seks. Neke polno prenosive bolesti, ako se ne leče, mogu imati ozbiljne posledice na zdravlje, poput neplodnosti i raka.

Donosimo četiri najčešće bolesti kojima se možemo zaraziti i kada koristimo prezervativ:

1. Genitalni herpes

Ako se lezija herpesa nalazi na delu prepona ili karlice koji nije prekriven kondomom, može doći do prenošenja herpesa preko te nezaštićene lezije. Lekari preporučuju apstinenciju kada imate vidljivo izbijanje herpesa (tada se herpes najlakše može preneti), ali treba imati na umu da se herpes može preneti i kada nema vidljivih simptoma.

Prezervativ nije dovoljna zaštita ni kod herpesa tipa 2, odnosno genitalnog herpesa, ni kod herpesa tipa 1, odnosno oralnog herpesa za koji se nedavno otkrilo da se može preneti i polnim putem. Zavisno od stadijuma bolesti koji se može menjati, genitalni herpes može biti manje (kada nema vidljivih simptoma) ili izrazito zarazan (kada su na koži vidljivi mehurići), ističe ginekolog dr Silva Babić.

Genitalni herpes može uzrokovati i vaginalnu bol.

2. HPV

Humani papiloma virus najuobičajenija je polno prenosiva bolest i ako ste seksualno aktivni, velika je verovatnoća da ćete u nekom trenutku života biti izloženi HPV-u. Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati genitalne bradavice, ali neki nemaju nikakve vidljive spoljne simptome, zbog čega mnogi ljudi i ne znaju da imaju HPV. I ako ne postoje bradavice, HPV se može preneti preko kože.

Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati i rak grlića materice, a iako postoje dokazi da korišćenje prezervativa smanjuje rizik od raka grlića materice, ne postoje čvrsti dokazi da kondom sprečava prenošenje HPV-a.

Kod HPV-a, kao i kod herpesa može se dogoditi da osoba godinama boluje bez ikakvih simptoma te da i ne zna da je bolesna, ali može preneti bolest partneru, upozorava dr Silva Babić.

3. Stidne vaške

Stidne vaške nisu više tako uobičajena bolest s obzirom na poboljšanje socijalnog standarda i higijene uopšte. Stidne vaške polažu jajašca i žive u stidnim dlakama, što znači da u slučaju njihovog postojanja prezervativ neće biti ni od kakve pomoći.

Picajzle, kako ih drugačije zovu, najviše se nalaze na stidnim dlačicama, a puno manje na genitalijama, dodaje ginekolog.

4. Sifilis

Sifilis se manifestuje kao čvrsta, okrugla i obično bezbolna rana, odnosno čir. Kao i kod herpesa, prezervativ štiti zavisno od toga gde se rana nalazi. Upotreba kondoma smanjuje rizik od prenošenja i može pomoći ako je čir prekriven prezervativom, ali ako se nalazi na delu penisa koji nije zaštićen, može se preneti.