DOŽIVITE IH KAO PRIRODNU POJAVU: GASOVI prate varenje hrane, pa ne treba brinuti osim u OVOM SLUČAJU!

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Ne postoje gasovi iz organizma koji imaju prijatan miris, ali ukoliko osetite da je atmosfera koja se širi oko vas neizdrživa, situacija polako izmiče kontroli.

 

Kao što verovatno znate, gasovi i njihov miris su rezultat onoga što unosite u sebe.

– Neprijatan miris sam po sebi je nešto sa čim morate da se pomirite. To je rezultat onoga što jedete, ali i bakterija koje imate u sistemu za varenje. Svaki čovek je drugačiji, a što je gori miris, to znači da lošije varite ugljene hidrate koji onda fermentišu i kao rezultat nastaje taj neprijatan miris – objašnjava Miron Brend, gastroenterolog iz Konektikata.

Ironija je u tome da što zdraviju hranu jedete, gasovi će vam se osećati neprijatnije.

Hrana bogata vlaknima poput brokolija, prokelja ili kinoje potpomažu rad dobrih bakterija i dovode do veće proizvodnje gasova. A loš miris je rezultat hrane poput crvenog mesa i mlečnih proizvoda.

KAKO SMANJITI EMISIJU GASOVA IZ CREVA

Ako vas brine količina gasova, a ne miris, onda u ishranu uvrstite više proteina, jer su ugljeni hidrati ti koji izazivaju više gasova. Međutim, ističe dr Brend, svaki organizam je priča za sebe, i ono što nekome pomogne, drugoj osobi može da odmogne. Generalno se ljudima koji pate od previše gasova preporučuje da gotovo sasvim ukinu ugljene hidrate, ali i pojedine zdrave namirnice poput luga ili špargle, pa se preporučuje samo u ekstremnim slučajevima.

Sve u svemu, kaže ovaj lekar, gasovi prosto imaju neprijatan miris i na to ćete morati da prihvatite, i to 10 do 20 puta dnevno. A ako je miris zaista preterano neprijatan, a gasovi češći od proseka, tek onda bi trebalo da se zabrinete i odete kod gastroenterologa.