PRIMETITE IH NA VREME: Podmukli simptomi ukazuju da se u vašem telu razvija bolest

Prepoznate li neki od ovih simptoma odmah se obratite lekaru i rešite nejasnoće.

Lekari
pixabay.com/en/doctor-medical-medicine-health

Svi se bojimo i pomisliti na kancer, ali bitno je proveriti simptome pre nego se dodatno zabrinemo.

U svakom slučaju važno je proveriti sa lekarom o kakvoj bolesti se radi, ali dobro je znati da bez obzira na to o kojoj se vrsti raka radi, uvek je reč o nekim promenama ćelija, a iako mnogi oboleli kažu da nisu znali što im se sprema, činjenica je da su neki simptomi zapravo i te kako očiti i vidljivi.

SVRAB

Jedan od jasnih znakova promena u stanicama jest svrb kože koji je mahom lokalan jer kako telo tretira ćelije raka kao pretnju, boreći se protiv njega naletom zdrave krvi, odnosno belih krvnih zrnaca, tako se na području zahvaćenom tumorom povećava protok krvi, što može uzrokovati svrb kože, promenu boje kože ili tipično stezanje.

KRVARENJE

Krvarenje iz bilo kojeg organa, a bez očitih tragova povreda, zahteva hitni odlazak na pregled.

KAŠALJ

Bez prehlade ili bolesti disajnih puteva pojavio se kašalj, to je znak je da se u organizmu dogodila neka promena. To može ukazivati na rak pluća, grla, čak i želuca, iako valja znati da i druge vrste tumora znaju odati svoje prisustvo upravo kašljem.

KVRŽICE

Područja na telu, kao što su grudi (muške i ženske), pazusi, limfni čvorovi, trbuh, grlo, testisi… trebali bi se malo češće pregledavati, jer ako na njima uočite bilo kakve kvrge i kvržice, znate da je to veliki alarm za uzbunu. Naravno da svaka kvrga ne znači nužno zloćudni tumor, ali je svakako potrebno otići na pregled.

RANE

Ako već duže vreme imate ranicu koja nikako da zaraste, bez nekog logičnog objašnjenja, možda u vama raste tumor koji trenutno uzima svu pažnju vašeg imunološkog sastava koji se zbog toga ne može koncentrirati na zarastanje obične ranice. Budite oprezni ako i vi imate jednu takvu…

PROMENE U STOLICI

Sve što za vas nije normalno jer smo svi individualni, a vezano je uz probavu, odnosno stolicu, treba pažljivo pratiti. Pogotovo ako uočite krv u tragovima ili sluz, odnosno predugo imate proliv ili zatvor. To može biti znak raka debelog creva.

PROMENE U URINU

Primetite li bilo kakvu promenu urina i mokrenja, a znate da niste prehladili bešiku, obratite veću pažnju na taj problem te ako promene i dalje budu tu – urin čudne boje i mirisa, tragovi krvi, penasti urin odmah se obratite lekaru.

PROMENE U GLASU

Jedno je promuklost, a nešto drugo promene u visini ili tonu vašeg glasa pa ako primetite takvu neobičnu pojavu, proverite da nije reč o tumoru, odnosnu raku grkljana.

GUBITAK APETITA

Možda nije u pitanju rak, ali ovaj simptom gotovo redovno znače neku vrstu opasnosti po zdravlje.