PRIMILI STE BUSTER DOZU? Otkriveno koje dve vakcine daju najbolji odgovor

Vakcine protiv koronavirusa proizvođača Fajzer i Moderna, koje koriste tehnologiju mRNA, najviše povećavaju nivo antitela kada se daju 10-12 nedelja nakon druge doze, pokazala je britanska studija.

Pixabay.com

Studija je pokazala da je šest od sedam ispitanih vakcina za buster doze osnažilo imunitet nakon početnog primanja Fajzerove vakcine, dok je svih sedam povećalo imunitet kada je vakcina data nakon početnog vakcinisanja s dve doze Astrazenekine vakcine.

“Treća doza biće delotvorna s mnogo vakcina koja smo testirali i u mnogo različitih kombinacija”, rekao je profesor Sol Faust, imunolog na Univerzitetu Sautempton i voditelj ispitivanja.

Studija je pokazala da su puna doza ili polovina doze Fajzerove vakcine ili puna doza Modernine vakcine dale vrlo delotvoran podsticaj nivoima kako antitela tako i T-ćelija, bez obzira na to je li osoba u početku primala Fajzerovu ili Astrazenekinu vakcinu.

“Čini se da je (odgovor) T-ćelija veći u odnosu na sve varijante koronavirusa”

Međutim, dok su se pojačala antitela kod osoba koje su prvobitno vakcinisane Astrazenekinom vakcinom, to nije bio slučaj s ljudima koji su prvobitno vakcinisani Fajzerovom vakcinom.

Studija je otkrila da su buster doze takođe pomogle u stvaranju širokog odgovora T-ćelija na beta i delta varijante koronavirusa, a radi se o ćelijama koje mogu da igraju ključnu ulogu u dugoročnoj zaštiti.

“Čini se da je (odgovor) T-ćelija veći u odnosu na sve varijante koronavirusa, što nam daje nadu da bi se trenutnim vakcinama moglo delovati protiv varijanti (virusa) svakako u pogledu izgleda za hospitalizaciju i smrt, ako ne i u smislu sprečavanja infekcije”, rekao je Faust.

Studija je sprovedena pre širenja zabrinjavajuće varijante omikron.