PRIPREMITE GA ISPRAVNO: Maslačak spremljen na OVAJ način leči i najteža oboljenja

Na listi čajeva koje preporučuju travari, u prvih pet se nalazi maslačak, odnosno koren maslačka koji je toliko moćan da može pomoći i u izlečenju najtežih bolesti.

Maslačak
Foter/ Jeff Kubina / photo on flickr

Za razliku od lekova, dejstvo prirodnih preparata je sporije, ali mnogo bolje za organizam, zato je kod primene čaja kao leka bitno da se naoružate strpljenjem i disciplinom kad je u pitanju svakodnevno konzumiranje.

Koren maslačka leči rak

Da je ova biljka toliko lekovita, ne tako davno su otkrili i naučnici koji su izvestili da se korenom maslačka može izlečiti rak. Ako želimo čuvati koren maslačka, potrebno ga je osušiti. Pre sušenja, korenje treba pažljivo oguliti i iseći na jednake manje komadiće. Nakon toga se koren maslačka suši na svežem vazduhu. Koren maslačka raširite na podlozi, na suvom i hladnom mestu sa dobrim protokom vazduha.

Koren će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suvi koren maslačka zadržava lekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u tegli na suvom i tamnom mestu.

Koren maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te podstiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tela. Ovaj koren koristi se i za lečenje mnogih bolesti, poput opstipacije (op.a. zatvor), čisti kožu od akni, edema i slično, leči artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac …

Koren maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i lečenju različitih bolesti dojki, poput cista, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlekom.

Da bi se iskoristio puni potencijal korena maslačka, najbolje ga je koristiti kao dekokciju ili tinkturu.

Recept za dekokciju je sledeći:

Pomešajte 30 grama suvog korena maslačka sa 60 grama svežeg te smesu prelijte sa 2,5 decilitara vode u što dodamo prstohvat soli. Pustite tečnost da provri, prekrijte posudu i lagano kuvajte 20 minuta. Nakon kuvanja, sadržaj procedite, te pijte po tri šoljice „čaja“ dnevno.

Čaj od korena maslačka:

Koren biljke osušite, zatim sitno isecite i sameljite. Sačuvajte prah za buduću upotrebu. Na dan pijte pola čajne kašičice uz čašu vode.