PRIRODA U BORBI PROTIV VIRUSA: Biljka koja PODIŽE IMUNINTET i čini čuda za zdravlje

Za razliku od većine lekovitog bilja, crna zova (Sambucus nigra) ima veoma dugu istoriju upotrebe u medicinske svrhe. Ova vrsta zove se najviše, od svih drugih, upotrebljava za pravljenje medicinskih suplemenata.

promo

Ekstakt ploda crne zove se, zbog svog klinički dokazanog mehanizma dejstva, koristi za zaštitu od virusa i kao jedno od najdelotvornijh sredstava za prevenciju virusnih infekcija, kako kod dece, tako i kod odraslih.

Za razliku od većine lekovitog bilja, crna zova (Sambucus nigra) ima veoma dugu istoriju upotrebe u medicinske svrhe. Ova vrsta zove se najviše, od svih drugih, upotrebljava za pravljenje medicinskih suplemenata.

Promo

Kako deluje crna zova u borbi protiv virusa

Nedavno objavljena studija u američkom stručnom magazinu pod nazivom Journal of Functional Foods, je pokazala da:

  1. Ekstrakt ploda zove sprečava vezivanje virusa za ćeliju

Komponente ploda zove sprečavaju vezivanje virusa za ćeliju na dva načina – direktno i indirektno.

  • Direktno – blokiranjem proteina kojima se virusi ‘’kače’’ za ćeliju, ali i onih proteina koji omogućavaju ulazak virusa u ćeliju.
  • Indirektno – stimulacijom produkcije određenih „ćelijskih glasnika“, koji imaju ulogu u koordinaciji različitih vrsta ćelija imuniteta za što bolji odgovor na ulazak virusa u organizam.
  1. Ekstrakt ploda zove sprečava razmnožavanje virusa u ćeliji

Pokazano je da određene komponente ekstrakta ploda zove, još efikasnije sprečavaju da se virus u ćeliji dalje razmnožava. Dokazano je da ekstrakt ploda zove inhibira enzim neophodan za razmnožavanje virusa u ćeliji i njegov izlazak iz ćelije, na taj način onemogućavajući dalje širenje virusa.

Crna zova blokira ključne virusne proteine i tako onemogućava vezivanje i ulazak u ćelije domaćina. Blokiranjem virusnog ciklusa u prvim fazama, rastu šanse da se virus stopira.

Crna zova jača imunitet i štiti od virusa

Ekstrakt ploda crne zove deluje i tako što aktivira zdrav imuni sistem da proizvodi više infamatornih citokina („ćelijskih glasnika“) i na taj način omogućava efikasniji odgovor na virusnu infekciju, odnosno na ulazak patogena u organizam.

Stimulišući imune ćelije da stvaraju „ćelijske glasnike“, ekstrakt crne zove jača imunski sistem i omogućava da organizam adekvatno odgovori na virusnu infekciju.

Crna zova – zaštita od virusa za celu porodicu

Kao zaštita od virusa, suplementi koji sadrže ekstrakt ploda crne zove se preporučuju za zaštitu od virusa za celu porodicu – za svu decu stariju od godinu dana, za odrasle, a naročito za sve osobe starije dobi, zbog oslabljenog imuniteta.

Redovna, odnosno svakodnevna primena suplemenata koji sadrže ekstrakt ploda crne zove obezbeđuje održavanje koncentracije aktivnih sastojaka u krvi. Na taj način se organizam štiti od delovanja virusa.

Nezreo, sirov plod zove nije bezbedan za upotrebu!

Zbog toksičnosti ploda, uvek se preporučuju suplementi od ekstrakta ploda visokog kvaliteta, proizvedeni u kontrolisanim uslovima, savremenom tehnologijom.

Bobice crne zove se ne smeju nikada jesti sirove jer su toksične, pa mogu da izazovu trovanje.

Beru se tek kada su potpuno zrele. Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava. Zbog toga je jako važan način pripreme i prerade ploda.