“Ječam žito, seme plemenito” stih je poznate narodne pesme. To narodno iskustvo potvrdila je savremena nauka, pa danas znamo da ta žitarica svoju plemenitost duguje obilju nezasićenih masnih kiselina, vitaminima A, D, E i veće količine vitamina B12, koji je inače redak u biljkama. Bogat je i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa, fosfora, kobalta, fluora i joda. U ječmu ima i vitamina B5, ključnog za stvaranje eritrocita i polnih hormona.

Ječmena voda pravi je eliksir zdravlja i odličan saveznik u mršavljenju. Pored toga, ovaj napitak ubrzava metabolizam masnoća i ima moć da snizi holesterol i tako pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje.

Kako je alkalne prirode, ječmena voda je odlična za regulisanje varenja i pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa. Ovaj napitak se preporučuje i u slučajevima dijareje, jer održava ravnotežu crevne flore i doprinosi da se nadoknadi izgubljena tečnost. Ječmenu vodu možete da dodajete salatama, varivima i barenom povrću.

PRAVI SE LAKO!

Potrebno vam je – 1 šolja očišćenog ječma, 1 l hladne vode

Priprema

Isperite ječam, prelijte ga hladnom vodom, ostavite da stoji četiri sata, pa procedite. Ječam prelijte litrom hladne vode i kuvajte dok ne proključa. Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte oko 45 minuta, tj. dok zrna ne omekšaju. Ohladite i procedite. Ako vam ukus ne prija, dodajte malo meda i limuna. Ako pravite veću količinu, proporcionalno povećajte količine ječma i vode, razlijte u flaše i čuvajte u frižideru pet dana.