Prirodna narkomanija: Sunčanje i solarijum deluju kao droga!

Sunčanje, baš kao i tamnjenje po solarijumima, može uzrokovati zavisnost, čak apstinencijsku krizu, pokazalo je jedno novo američko istraživanje.

Prema radu objavljenom u časopisu Cell, sunčeva svetlost u koži podstiče stvaranje endorfina, neurotransmitera sličnih opijatima, piše „Tportal”.

Neke ranije studije su pokazale da se endorfini luče tokom vežbanja i seksa. Postoje teorije prema kojima ih posteljica izlučuje u trudnoći kako bi stvorila zavisnost kod majki i podstakla da dobar deo hranjivih materija preusmere prema plodu.

Ovakve rezultate potvrdili su eksperimenti sa UV zracima sprovedeni na miševima u Harvard Medical School, ali i jedna analiza uticaja solarijuma na studente iz 2006. prema kojoj je svaki treći ispitanik razvio ozbiljne simptome zavisnosti.

Neka druga testiranja su pokazala da apstinencija kod redovnih posetioca solarijuma može izazvati mučninu i drhtanje.

Hemikalija sreće

Stručnjaci su obrijali leđa miševa i izložili ih količini UV zraka koje bi primili da su se sunčali pola sata dnevno, usred dana na suncu Floride tokom šest nedelja.

Rezultati su pokazali da je UV zračenje u koži pokrenulo stvaranje proteina propiomelonokortina. Ovaj protein se raspada u pigment melanin koji koži daje boju, međutim u istom procesu stvaraju se i hemikalije zadovoljstva endofrini. Ovi spojevi u organizmu deluju na iste sastave na koje utiču i opioidi poput heroina i morfijuma.