PRIRODOM PROTIV INFEKCIJA: Sedam začina koja pomažu kod neprijatnih upala

Ove biljke i začini vrlo efikasno smanjuju zapaljenje u telu!

Začini
Pixabay.com

Zapaljenje u organizmu je prirodan način na koji se telo bori protiv infekcije, ali u nekim slučajevima, zapaljenje može da izmakne kontroli i da traje duže nego što bi trebalo. Tada dolazi do takozvanog hroničnog zapaljenja, a dokazano je da to može da dovede do mnogih bolesti, uključujući i dijabetes.

U svemu tome, ishrana ima ogromnu ulogu, a nekoliko začina i biljaka moglo bi da vam pomogne i smanji zapaljenje.

Đumbir

Pored toga što jelima daje ukus, ljudi ga hiljadama godina koriste u tradicionalnoj medicini, za lečenje prehlada, migrena, mučnine, artritisa i povišenog krvnog pritiska.

Takođe, studije su pokazale da đumbir smanjuje markere zapaljenja poput TNF-α i interleukina 1 beta, i pored toga ublažava bolove u zglobovima.

Beli luk

Beli luk je veoma moćan, a u tradicionalnoj medicini se koristi za lečenje artritisa, kašlja, konstipacije, infekcija, zubobolje. Ovaj luk sadrži brojen antizapaljenske sastojke, studijom je dokazano da snižava marker zapaljenja CRP, a pošto sadrži brojne antioksidanse utiče i na druge zapaljenske markere.

Kurkuma

Reč je o veoma zdravom začinu koji sadrži više od 300 aktivnih sastojaka, a glavni je antioksidant kurkumin, koji ima moćna antizapaljenska dejstva.

Istraživanjem je dokazano da ljudi koji redovno konzumiraju kurkumu imaju daleko niže vrednosti zapaljenskih markera u telu, a pokazalo se i da pomaže u ublažavanju bolova kod osteoartritisa.

Kardamom

Azijski začin veoma je efikasan u snižavanju zapajenskih markera, a pored toga, jedna studija je pokazala da kardamom povećava količinu antioksidansa u telu za čak 90 odsto!

Crni biber

Poznat i kao kralj među začinima, crni biber je popularan širom sveta. U tradicionalnoj medicini se koristi za lečenje astme, dijareje i gastričkih tegoba.

Zbog aktivne supstance piperin koju sadrži, ovaj začin vrlo efikasno snižava zapaljenje u telu.

Takođe, može da pomogne kod sezonskih alergija.

Ruzmarin

Ova biljka divnog mirisa može da pomogne u snižavanju zapaljenja u tela, pre svega zbog visokog sadržaja polifenola.

Možete da koristite ruzmarin kao začin, ali i da ga konzumirate kao čaj.

Cimet

Začin predivne arome, cimet se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini. Istraživanjima je dokazano i da snižava zapaljenske markere CRP i MDA, a dobra stvar je i što povećava količinu antioksidanasa u telu.

Ono što treba imati na umu je da preterano konzumiranje cimeta može da ošteti jetru zbog visokog sadržaja kumarina, a prosečna odrasla osoba ne bi trebalo da unese više od jedne kašičice cimeta dnevno.



loading...