PROBAJTE: Čokolada je najbolji lek protiv kašlja

Čokolada
Pixabay.com

Sledeći put za ublažavanje kašlja preskočite limun i med i uzmite malo tamne čokolade jer istraživanje naučnika iz Velike Britanije otkriva da je tamna čokolada delotvornija.

 

Čokolada može da umiri kašalj, ali je važno da ona bude tamna i sadrži najmanje 70 odsto kakaoa jer on ima odlična protivupalna i antioksidacijska svojstva, izjavio je profesor Ejlin Moris.

U istraživanju su učestvovale osobe koje boluju od hroničnog kašlja. Učesnike su podelili u dve grupe. Učesnici jedne grupe su svakodnevno uzimali lek koji u svom sastavu ima kakao, a učesnici druge grupe su uzimali sirup protiv kašlja.

Rezultati su pokazali da je kakao delotvorniji u ublažavanju kašlja, a prvi rezultati su bili vidljivi već kroz nekoliko sati. Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da čokolada može da ublaži kašalj. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da je teobromin, sastojak koji pronalazimo u kakaou, delotvorniji u ublažavanju kašlja od kodeina, sastojka koji pronalazimo u većini lekova protiv kašlja.

Naučnici ističu da kakao ima protivupalno svojstvo i ublažava iritacije uzrokovane kašljanjem. Gušći je od uobičajenih sirupa protiv kašlja i stvara zaštitni sloj na području grla, baš kao i med. Na taj način smanjuje potrebu za kašljanjem.