Postoji nekoliko prirodnih zamena za šećer koje čine zadovoljavanje vaših slatkih potreba ukusnom mogućnošću - uz to, mnogi od njih, uz dodatak svom slatkom ukusu, imaju i zdravstvene prednosti.

 

Umesto šećera stavite neku od ovih osam namirnica i biće vam podjednako ukusno, a znatno zdravije!

Med

Poklon od pčela i biljaka, med je dostupan u mnogo različitih sorti, od kojih svaka sorta ima jedinstven ukus temeljen na izvoru nektara. Med, posebno tamnija vrsta, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, kao i jaka antibakterijska svojstva. 

Kokosov šećer

Proizveden od soka kokosovog cveta, kokosov šećer stekao je mnogo pažnje proteklih godina zahvaljujući rezultatima početnih istraživanja koji pokazuju da bi mogao da ima manji glihemijski indeks u odnosu na rafinirani šećer, tako sprečavajući odstupanja u nivou šećera u krvi koja mogu da ugroze savladavanje dijabetesa i igraju ključnu ulogu u kontroli težine. Za dobijanje šećera, od soka kokosovog cveta napravi se gusti sirup, koji se potom osuši i melje u prah koji ima ukus sličan karamelu. Dobijeni šećer sadrži mnoge zdravstvene prednosti kokosa, uključujući nutrijente kao što su gvožđe, cink, kalcijum i kalijum.

Šećer od datula

Dok kokosov šećer dobijamo iz soka, šećer od datule dolazi iz samog ploda. Ovaj šećer ustvari je plod koji je prvo osušen, a zatim i samleven. To bi značilo da ima jednaku količinu vlakana kao i samo voće, uključujući i nutrijente kao što su vitamin B6, gvožđe i magnezijum. Budući da je to zapravo fino usitnjeno voće, ne otapa se dobro u tečnostima kao što su kafa ili čaj, ali je odličan kao dodatak drugoj hrani i može da bude zamena smeđem šećeru u odnosu 1:1 u svim receptima koji zahtevaju korišćenje smeđeg šećera.

Melasa

Melasa je nusprodukt pri proizvodnji šećera. Sadrži sve nutrijente koji su uklonjeni prilikom rafinisanja šećerne trske, uključujući visok nivo gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i selena kao i mnogo vitamina B. Zbog toga, melasa predstavlja prirodni zaslađivač koji je bogat nutrijentima. Postoji više vrsta ali šećerna melasa sadrži najviše nutricionističkih kvaliteta.

Javorov sirup

Napravljen od soka javorovog stabla koji se svede na gustu, žućkastu tečnost koja nije samo slatka već je puna kalcijuma, kalijuma, mangana, fosfora, magnezijuma i gvožđa kao i vitaminima B2, B5, B6, niacinom, biotinom i folnom kiselinom. Javorov sirup čini 70% šećera i sadrži oko 50 kalorija po kašici – manje od kukuruznog sirupa koji sadrži 60 kalorija po kašici. Da biste maksimalno povećali svoj unos vitamina i nutrijenata, odlučite se za tamniju vrstu tipa B, pre nego za lakšu A vrstu koja se pretežno koristi kao preliv za palačinke. Možete da kupite i javorov šećer koji se formira kada tečnost u javorovom sirupu ispari.

Agavin sirup

Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobija iz Južno-američkog kaktusa. Često ga zovu „medena vodica“, jer ima blagi ukus i svetlu boju. Ređi je od meda, ali je slađi, pa ga kod kuvanja treba još manje nego meda. Agava sirup ima neobično niski glihemijski indeks i praktično ne utiče na nivo šećera u krvi. Zbog toga je idealan za dijabetičare i preosjetljive na šećer.

Stevija – ekstrakt lišća biljke porodice Stevia

Stevija je najverovatnije najbolja alternativa šećeru. Dokazano je da stevija poboljšava rad štitne žlezde i celog organizma. Stevija ima lagano gorki okus, zbog čega je neki ne vole. Kod kuvanja, potrebna je vrlo mala količina stevije – od ¼ do 1/32 od količine šećera (zavisi od vrste stevije koju koristite). Stevija je glavni neprijatelj karijesa i ima skoro 0 kalorija.

Goji bobice

Crveni dijamanti Himalaja sadrže složeni šećer, koji prema kliničkim istraživanjima uništava ćelije tumora, poboljšava vid, bori se sa slobodnim radikalima u telu, jača jetru i gušteraču. Polisaharidi, koje sadrže goji bobice delotvorni su kod mršavljenja, jačaju metabolizam i daju prirodnu slatkoću, koja savršeno zamenjuje šećer.