Probiotici smanjuju stres i napetost

Lekovi vitamini
Pixabay.com

Istraživanje američkih naučnika je pokazalo da probiotici, koji se koriste za ravnotežu probavnog trakta, mogu pomoći u smanjenju stresa i napetosti.

 

Naučnici sa Univerziteta Mizuri su na osnovu modela ribe zebrice ustanovili su da uobičajeni probiotici koji se prodaju u suplementima i jogurtu mogu da umanje ponašanje povezano sa stresom, kao i napetost.

Istraživanje je pokazalo kako bakterije utiču na ponašanje zebrice i kako bi to moglo pomoći u razumevanju efekta probiotika na nervni sistem kod ljudi.

Tokom istraživanja su naučnici pratili kako se zebrica ponaša nakon doza bakterije Lactobacillus plantarum, koja se nalazi u jogurtu i probiotičkim suplementima.

U prvom istraživanju je bakterija dodata u akvarijum sa zebricama, dok u drugom akvarijumu bakterija nije bila prisutna. Potom su naučnici izvlačili vodu iz akvarijuma, zbog čega je došlo do “gužve” u akvarijumima u pokušaju da se izazove stres.

“Svakog dana smo koristili različite metode za izazivanje stresa, testove za koje i drugi naučnici tvrde da uzrokuju napetost kod zebrica. Među njima su izolacija, promena temperature i slično. Testovi su relevantni i za ljude”, izjavila je Elizabet Brida, profesorka Koledža za veterinu pri Univerzitetu Mizuri.

Genetičkom analizom obe grupe riba ustanovljeno jeda su one u čijem je akvarijumu bilo suplemenata doživele manje stresa od od onih u čijem akvarijumu suplemenata nije bilo.

Kako bi dodatno testirali teoriju, naučnici su pratili kretanje riba. Ranije je ostanovljeno da ribe koje su pod stresom provode više vremena na dnu akvarijuma. Međutim, kada su dobile suplemente, više vremena su provodile u gornjem delu akvarijuma. Ta promena u ponašanju jasno pokazuje smanjenje stresa i napetosti.loading...