PROBLEM JE U ISHRANI: Zbog ovih namirnica se stvara CELULIT

Redovno vežbate a celulit je i dalje tu. Problem je možda u ishrani!

Celulit
Pixabay.com

Ako redovno vežbate i ne zanemarujete postupke limfne drenaže, a celulit je i dalje na mestu, najverovatnije je problem u ishrani.

Zbog toga koraci ka novom “ja” uvek počinju sa zdravom ishranom i pravilno formulisanom ishranom.

Sir

Sir ima mnoštvo korisnih svojstava. Par kriški mocarele sa svežim povrćem nikako vam neće naštetiti, ali uvek treba da znate kada treba da prestanete. Naš glavni neprijatelj, kao u slučaju mesnih delikatesa, je natrijum. Zadržava vodu u telu, usporava metabolizam i čini celulit vidljivijim.

Mesni proizvodi

Kobasice, šunka, pa čak i obožavana pršuta siguran su put do stvaranja celulita. Visok sadržaj natrijuma ne samo da može učiniti “narandžinu koru” još vidljivijom, već može dovesti i do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući probleme sa bubrezima.

Voćni jogurti

Čak i male teglice jogurta u kojima uživate tokom ručka ili doručka mogu doprineti pojavi “kori narandže” na butinama i zadnjici. Stvar je u tome što mnogi od njih imaju “tonu” dodatog šećera. Jedna porcija sadrži u proseku 15 do 29 g šećera – otprilike isto kao i vaše omiljene bombone. To ne znači da morate potpuno odustati od omiljenog voćnog jogurta, samo odaberite opcije gde koncentracija šećera ne prelazi 11 grama – na primer, grčki jogurt.

Gazirana i slatka pića

Kolagen igra ključnu ulogu u glatkoći kože, a šećer usporava njegovu proizvodnju. Za razliku od kolača i čokolade, slatka pića mogu izgledati prilično bezopasno. Da bi koža uvek bila elastična i zategnuta, vredi se odreći svih slatkih soda i pakovanih sokova, kao i alkoholnih koktela sa sirupima u sastavu. Pijte čistu vodu, voćne sokove, a na zabavama se odlučite za čašu vina.

Sos

Gotove sosove, čiji je asortiman na policama supermarketa ogroman, trebalo bi jednom zauvek izbrisati sa liste za kupovinu. U sastavu gotovih sosova nema ni traga svežeg paradajza, ali je zato prepun E-aditiva, boja, konzervansa, zasićenih masti i ogromne količine soli. Ako ne možete da zamislite život bez sosova, pripremajte ih sami kod kuće. Da, nije lako, ali je dobro za zdravlje.

Beli hleb

O opasnostima belog hleba pisali smo više puta, a sada je naš “heroj” ponovo ovde. Višak brzih ugljenih hidrata, koji se u procesu varenja pretvaraju u šećer, doprinosi ne samo povećanju telesne težine, već i smanjenju proizvodnje kolagena, što čini neravnine celulita većim i uočljivijim. Umesto belog hleba potrudite se da konzumirate hleb napravljen od celih zrna.

Brza hrana

U borbi protiv celulita, brza hrana je kontraindikovana čak i onima sa dobrim metabolizmom. Visok sadržaj masti, brzih ugljenih hidrata, konzervansa i začina, a da ne pominjemo ogromnu količinu soli koja je deo “poslastica” negativno utiče na vaš izgled. Naravno, retko i kao izuzetak možete sebi priuštiti porciju pomfrita (čak i modeli to rade), ali preterivanje sa takvom hranom je jednostavno kontraindikovano.