“PROBLEM” KOJEG SE MNOGE DAME STIDE: Zbog čega neke žene imaju DLAKAVE GRUDI?!

grudi
pixabay

Malje na grudima, oko bradavica, "problem" su kojeg se mnoge žene stide. Evo zašto se pojavljuju dlake na grudima i šta možete da uradite.

 

Mnoge dame imaju dlake oko bradavica – kod nekih su male i svetle, kod drugih su tamne i duže, poput onih kakve muškarci imaju na grudima.

To nije neuobičajeno jer se folikule nalaze na svim delovima kože kod čoveka. Ali, s obzirom na to da dlake na grudima nemaju sve žene, šta je to što uzrokuje pojavu kod nekih?

 

Glavni uzrok malja na grudima su hormoni.

Hormoni regulišu rast dlaka i kod muškaraca i kod žena, što je ujedno i razlog zašto dlake postaju vidljivije kad osoba uđe u pubertet.

Ukoliko se u organizmu neke žene proizvodi previše muškog hormona testosterona, to može preterano da stimuliše rast dlaka.

Takođe, to može da dovede i do nekih drugih “nuspojava”, poput pojave akni, neredovnih menstruacija, pojačanog rasta mišića.

Osim toga, ukoliko u organizmu žene dođe do fluktuacije ženskih hormona, estrogena i progesterona, i to može da uzrokuje pojačan rast dlaka.

Taj disbalans hormona je najčešći kod trudnica ili kod žena koje prolaze kroz menopauzu, pošto tada opada nivo estrogena, pa na folikule više utiče testosteron.

Promene nivoa hormona su prirodne i u većini slučajeva nemate razloga za brigu. Ali, postoje neki slučajevi kada dlake oko bradavica mogu da budu znak nečeg ozbiljnijeg.

Sindrom policističnih jajnika
Kod mnogih je jedini simptom policističnih jajnika neredovan ciklus, dok se kod malo ozbiljnijih slučajeva javljaju dlake na grudima, licu, leđima i zadnjici.

Sindrom policističnih jajnika utiče na funkcionisanje jajnika, odnosno kada jajnici nisu u stanju da oslobode jaje, što znači da izostaje ovulacija, te se smanjuju i šanse za začeće.

Kušingov sindrom

Kušingov sindrom javlja se usled previše hormona kortizola u telu, i može da bude ozbiljan ukoliko se ne leči.

Najčešće je izazvan uzimanje lekova na bazi steroida, posebno ukoliko se ti lekovi piju dug vremenski period. Takođe, može da nastane i kao posledica tumora hipofizne žlezde u tumoru ili tumora nadbubrežnih žlezda.

Kortizol je hormon koji kontroliše metabolizam i imuni odgovor.

Simptomi Kušingovog sindroma uključuju povećanu količinu masti na grudima i stomaku, crveno, oteklo lice, lako pojavljivanje modrica, pojavu ljubičastih strija, osećaj slabosti u rukama i nogama, smanjen libido, depresiju i pojavu dlačica po telu.

Ukoliko se ne leči takođe može da uzrokuje i povišen krvni pritisak.

Šta da radite ako imate dlačice na grudima

Većina žena ovaj problem rešava uklanjanjem dlačica voskom ili brijanjem. Neke se odlučuju za trajnije rešenje – uklanjanje laserom. Dakle, ništa nerešivo.

Ono što je važnije je da, ukoliko imate dlačice na grudima i simptome Kušingovog sindroma, obavezno se obratite lekaru.loading...