PROBLEM VEĆINE ŽENA: Sedam loših navika čine vas starijom nego što jeste

Užurbani tempo ostavlja malo vremena za stvaranje novih navika pa vam donosimo savete koje postepeno možete uvesti u svoju rutinu i time značajno pomladiti svoj izgled.

Žena
Foter / Helga Weber / photo on flickr / ilustracija

Često tokom nedelje nemamo mnogo vremena da pažljivo biramo ono šta ćemo jesti i koliko ćemo vremena imati za zdrav san, što nas zna dovesti pred neke loše odluke koje se kasnije vide na našoj koži.

Nezdrava ishrana

Pre vežbanja definitivno dolazi ishrana. Nezdrava ishrana jedan je od glavnih faktora zašto nam se tokom dana čini da nemamo energije.

Izbegavanje doručka vodi samo do sve veće gladi koja nas dovodi do prejedanja. Nedostatkom minerala i vitamina naša koža stari i ubrzo deluje kao da imamo više godina, nego što je to zapravo istina.

Kako bi se izbegao osećaj gladi tokom dana, treba rasporediti oko 4-5 manjih obroka koji će nas držati sitim kako ne bismo pregladneli ili došli u iskušenje da jedemo nezdravu hranu.

Smanjenje sadržaja hormona rasta

Sa godinama, hormon rasta – somatotropin – gotovo prestaje da se proizvodi u našem telu, a on zapravo pomaže telu da ostane mlado, lepo i vitko.

Hormon pomaže u smanjenju taloženja potkožnog masnog tkiva, povećanju sagorevanja masnoća i povećanju odnosa mišića i masti. Stručnjaci preporučuju uvođenje somatotropina u vašu dnevnu ishranu za osobe starije od 25 godina, naravno, pod nadzorom lekara.

Svakodnevni unos alkohola

Uprkos uveravanju francuskih i italijanskih nutricionista, svakodnevni unos alkohola učiniće da brže starite, nego bilo koji stres.

Nedostatak sna

Stručnjaci preporučuju spavanje najmanje 7-9 sati dnevno, po mogućnosti u provetrenoj sobi.

Najboljim položajem za spavanje se smatra pozicija na leđima ili stomaku, dok spavanje na strani doprinosi produbljivanju nazolabijalnih bora.

Konstantan stres

Istraživanja pokazuju da ništa ne uzrokuje starenje tela brže od konstantnog izlaganju stresu. Osim toga, stres utiče na razmišljanje, san i krvni pritisak.

Ako ne možete ništa promeniti u trenutnoj radnoj situaciji, vrlo je važno pronaći ravnotežu. Stručnjaci preporučuju zdravu ishranu sa smanjenim unosom kafe, šećera i alkohola, kao i redovne vežbe opuštanja – jogu ili meditaciju.

Sunčanje

Pod uticajem sunca koža postaje suva, što izaziva pojavu i produbljivanje bora. Osim toga, na koži se mogu pojaviti pege koje se zatim pretvaraju u smeđe mrlje.

Stručnjaci ne preporučuju izlaganje suncu duže od 15 minuta i korišćenje zaštite za kožu ne manje od 20 SPF.

Pušenje

Činjenica je da posledice loših navika kao što je pušenje postaju vidljive tek nakon 8-10 godina. Koža dobija specifičnu sivo-žutu nijansu i pojavljuju se bore.

Osim toga, površina kože postaje neravnomerna i na njoj se pojavljuju vidljive nepravilnosti.