Problemi sa kosom i kožom? Ovo su namirnice koje će vam pomoći u ovim letnjim danima

Tokom letnjih meseci naš organizam dehidrira, samim tim ostavlja posledice na koži i kosi. Ovo su načini pomoću kojih ćete sačuvati kožu i kosu lepom i zdravom.

Sunce, more toplota . . .sve ovo može iziritirati kožu i osušiti kosu. Evo, par saveta kako da ostanete lepi.
Zeleni čaj smiruje iritaciju kože

Crvenilo i iritacija kože često se javljaju leti usled velikih vrućina, protiv crvenila najbolje će vam pomoći zeleni čaj bogat umirujućim antioksidansima. Skuvajte čaj, pustite da se ohladi i potom ga sipajte u flašicu sa pumpicom i prsnite na lice po potrebi.
Paradajz štiti od opekotina

Paradajz obiluje antioksidanskim likopenom koji kožu čini otpornijom na sunčeve zrake, daje joj elastičnosti i smanjuje rizik od preuranjenih bora stoga se u letnjem periodu preporučuje češće konzumiranje ove namirnice.
Orasi štite kosu od isušivanja

Odličan izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina E i biotina ili vitamina H, te biotina koji pomaže telu da brže razgradi masti, ali i blagotvorno utiče na kožu i kosu. Vitamin E štiti od oštećenja ćelija i pospešuje rast kose, dok omega-3 masne kiseline potstiču proizvodnju prirodnih ulja na vlasištu i time sprečavaju kosu od isušivanja.
Avokado štiti kosu od UV zraka

Saveznik je lepe kose i sprečava oštećenja od UV zraka, a sve zahvaljujući vitaminima B i E koji potstiču proizvodnju prirodnih ulja na temenu. Jednako je delotvoran kao maska za kosu, ali i kao ulje. Ulijete u lonac četiri kašičice ulja od avokada i zagrejete na laganoj temperaturi. Mlako ulje umasirajte u kosu pre šampona i ostavite da deluje nekoliko minuta.
Jagode pomažu u borbi protiv akni

Vitamin C u jagodama ublažuje akne i mitesere, a prirodna salicilna kiselina izbeljuje njihove ožiljke. A ukoliko želite da napravite masku za lice, u smesu od jagoda iscedite malo limunovog soka koji će upiti višak masnoće sa kože.