PROLAZI KAO OD ŠALE: Povišenu temperaturu je moguće sniziti čak i bez uzimanja lekova!

Toplomer
Foter / Claus Rebler / photo on flickr

Ako vas muči povišena temperatura ovo je pravi spas.

 

TEČNOST NA SVAKIH SAT VREMENA

Najbolje je da ne jedete suvu hranu i da pijete što više tečnosti: čajeve bez kofeina, ceđene voćne sokove, vodu s nekoliko kapi limuna. Topao čaj je najbolji zato što pospešuje znojenje, a to je prirodan mehanizam hlađenja tela, koji takođe oslobađa organizam od toksina.

TUŠIRANJE HLADNOM VODOM I HLADNE OBLOGE

Za ove metode verovatno već znate, ali vam možda nije poznato da tuširanje u hladnoj vodi smanjuje temperaturu samo na kratko vreme. Isto važi i za hladne obloge – “rade” samo ako ste uporni.

KOREN ĐAVOLJE KANDŽE

Ova biljka se na latinskom zove harpagophytum, a topao čaj od toga snižava temperaturu, ima antiupalna svojstva što može pomoći kod bakterijskih infekcija.

KAKAO

Topli kakao se tradicionalno koristio kao sredstvo protiv visoke temperature, depresije, bolesti bubrega i jetre.

ČILI

Narodi Meksika, Indije, Kine i Tajlanda znaju da ljuta hrana nije samo ukusna, nego i pomaže u spuštanju telesne temperature. Hrana koja sadrži čili izaziva znojenje – prirodan mehanizam hlađenja tela.

INDIJANSKI NAPITAK

Indijanci protiv groznice prave ljuto-kiseli napitak od kajenske paprike i pomorandže. Kajenska paprika se natopi u vreloj vodi, doda se šećer (med) i sok pomorandže. Ovaj napitak, osim toga što smanjuje temperaturu, podstiče znojenje i snabdeva organizam vitaminom C, piše “Alternativa za vas”.

ĐUMBIR

Pored brojnih lekovitih svojstava, đumbir takođ snižava temperaturu. Napravite čaj od praha đumbira i dodajtemalo limuna. Ovaj napitak ne samo da podstiče znojenje i smanjuje temperaturu, nego i pomaže kod bakterijskih infekcija grla.