PROLEĆNI SINDROM “TEŠKIH NOGU”: Svi znamo koliko je NAPORAN ovaj osećaj, a sad konačno znamo kako da ga UBLAŽIMO!

Noge
Pixabay.com

Bolovi i otoci nastaju zbog otopljenja i problema sa cirkulacijom. Menjajte položaj tela dok stojite, a ako sedite, na svaki sat prošetajte.

 

Bolovi zbog proširenih vena, ispucalih kapilara i oticanja nogu postaju izraženiji kako raste spoljašnja temperatura. Osećaj teških nogu naročito se javlja kod onih koji su prinuđeni da zbog posla dugo stoje ili da predugo sede. Pomoću jednostavnih pokreta i vežbi ovo stanje može vrlo efikasno da se ublaži.

VEŽBE

Kada završite s poslom i priuštite sebi odmor. Protiv bolova u nogama mogu da vam pomognu i jednostavne vežbe pomoću “jež” loptice. Najpre pomoću “jež” loptice izmasirajte listove nogu. Potom stavite lopticu ispod tabana i pomerajte stopala kružnim pokretima. Tamo gde osećate bol jače pritisnite stopalom. Zatim “jež” lopticu pod tabanima pomerajte napred-nazad.

SEDENJE

Ukoliko posao zahteva dugotrajno sedenje, savet je da svaki sat ustanete i prošetate. Nikako ne prekrštajte noge, jer pritisak jedne noge na drugu otežava protok krvi. Stavite nešto ispod stola na čemu možete da držite malo podignute noge, i povremeno ih opružite u kolenima sa zategnutim prstima prema licu ako ne možete da ustanete i prošetate.

STAJANJE

Ako vaš posao zahteva dugotrajno stajanje, trebalo bi što češće da menjate položaj tela, prenoseći težinu sa jedne noge na drugu. Važan je i dobar izbor obuće, s potpeticom ne višom od tri do četiri centimetra. Potpuno ravna, kao ni visoka obuća se ne preporučuje, jer ne omogućava fiziološki položaj stopala. Obuća ne sme da bude tesna, a posebno bi trebalo da se vodi računa o tome da kaiševi ne naprave zastoj u cirkulaciji. Nosite obuću od prirodnih materijala, jer veštački ne obezbeđuju protok vazduha, pa može da dođe do pojačanog znojenja i pregrevanja stopala. Takođe, izbegavajte dokolenice i sokne koje stežu.

MASAŽA

Jedan od načina da ublažite otok nogu je samomasaža. Pokretima od skočnih zglobova prema srcu podstičite cirkulaciju. To će da dovede do smanjenja otoka. Za samomasažu vrlo su korisni gelovi sa efektom hlađenja.

OBLOGE

Uveče pre spavanja na otečene zglobove možete da stavite hladne obloge ili da ih istuširate hladnijom vodom tako što usmerite mlaz u pravcu srca, jer je to put venske krvi.

Dobro je da tokom noći noge budu podignute bar nekoliko centimetara iznad nivoa srca, što će znatno olakšati protok krvi i doprineti smanjenju otoka. Možete da stavite noge na jastuk ili da jastuk stavite ispod dušeka.