PRONAĐEN LEK ZA KORONU? Enzim iz ukusnog voća ubija opaki virus

Australijski istraživači testiraju revolucionarni tretman za korona virus dobijen iz omiljenog egzotičnog voća, ananasa!

Pixabay

Profesor Dejvid Moris iz bolnice Sent Džordž u Sidneju i njego tim adaptiraju postojeći lek koji se koristio kod pacijenata obolelih od raka.

Lek koji sadrži enzim iz ananasa ima razorno dejstvo na proteinske “šiljke” koje korona virus koristi da bi inficirao ćelije u ljudskom organizmu. Naučni tim je ovaj lek nadogradio i unapredio pretvorivši ga u sprej za nos za koji se nadaju da će uspeti da zaustavi širenje virusa iz nosa i grla u pluća.

Testiranje spreja trebalo bi da počne u jednoj bolnici u Melburnu sledećeg meseca.

– Uzeli smo lek koji se razvija više od jedne decenije s namerom da ga prilagodimo za lečenje ljudi zaraženih koronom. Rezultati testiranja pokazuju da ovaj lek može da onesposobi čuvene šiljke virusa i spreči da inficira druge ćelije – izjavio je prof. dr Dejvid Moris.

Taj enzim iz ananasa mogao bi biti važan ključ u prevenciji širenja kovida, a svet s nestrpljenjem očekuje rezultate testiranja na široj populaciji i proizvodnju ovog spreja za nos.