Nekoliko upozoravajućih znakova na koje bi trebalo da obratite pažnju svaki put kad idete u toalet.

Ako ima slatkasti miris

Ne, to nema nikakve veze s vašom ljubavi prema čokoladi. “Slatki miris urina često je važan simptom pri dijagnozi dijabetesa”, ističe doktorka Holi Filips. A osobama koje već znaju da boluju od dijabetesa, sladak miris mogao bi da ukaže na to da im nivo šećera u krvi nije u granicama normale.
Primećujete zamućenost

To bi mogao da bude jedini nagoveštaj da u urinarnom traktu postoje neke nepoželjne bakterije.”Ta zamućenost nastaje zbog izlučivanja bakterija i leukocita – ćelija koje se bore protiv infekcija”, ističe Filips. Čak i ako se inače osećate dobro i nemate drugih simptoma, obratite pažnju na ovo jer bi to mogao da bude znak da se infekcija razbuktala, prenosi “Stil”.
U urinu ima crvene ili ružičaste boje

Iako povrće ružičasto-crveno boje može da bude krivac za ovu promenu boje, isto tako boja može da vam ukaže na prisutstvo krvi u mokraći, što nikada nije dobar znak. To može da bude simptom urinarne infekcije, kamena u bubregu, a u retkim slučajevima čak i karcinoma bešike ili bubrega, napominje Filips.
Ako izuzetno odbojno miriše

Urin ne bi trebalo da miriše poput ruža, ali ako ima izuzetno jak, opor miris (kao pokvareno voće ili kompost), to vas vaša bešika upozorava da postoji neka infekcija, kaže Filips. I kao i kod zamućenog urina, to bi mogao da bude tek znak, pa nemojte da ga ignorišete.
Primećujete da vas peče dok piškite

Peckanje ili čak bol dok piškite moglo bi da bude uzrokovano infekcijom ili polno prenosivim bolestima kao što su hlamidijia ili gonoreja, kaže Filips.
Kad konstantno imate osećaj pritiska

Ovo je klasičan simptom urinarne infekcije, zbog koje će vaša bešika i mokraćni kanal da budu upaljeni, pa ćete da imate osećaj da konstantno morate u wc, opisuje Filips. To može doduše da bude i simptom intersticijskog cistitisa, stanja koje je teško dijagnostikovati, a koje rezultuje hroničnim bolom ili pritiskom bešike.
Piškite mnogo više nego obično

Možda ste trudni, ako ste žena. Ali ako ste uvereni da niste trudni, možda je za vaše česte posete kupatilu kriva konzumacija alkohola ili napitaka s kofeinom. Ovo bi takođe mogao da bude znak dijabetesa ili tumora, ako možete da isključite sve drugo navedeno.loading...