Proverite, možda grešite čitavog života! Ovo je jedini ISPRAVAN NAČIN ZA PRAVILNU HIGIJENU RUKU

Pranje
Pixabay.com

Kada govorimo o sveukupnoj higijeni tela, kože, kako spoljašnjoj, tako i unutražnjoj higijeni tela i organizma, jedna od najvažnijih stvari jeste higijena ruku.

 

Uvek se polazi od toga, budući da sama koža ruku najčešće budu krivac nekog oboljenja, razvijanja neke bolesti i stanja organizma, zbog čega nikada ne treba jesti ili piti bilo šta pre nego se ruke ne operu, ne treba stavljati ruke u usta, grickati nokte, dirati kožu lica, budući da se na rukama bakterije najbrže “hvataju” i uvek ih ima, a njihovo unošenje u organizam ume često da napravi ozbiljan dizbalans.

Ukoliko ne znate kako se tačno i pravilno održava higijena ruku, ili je možda potrebno malo podsećanje, onda evo svih koraka.

Pranje ruku

Uvek perite ruke mlakom vodom, jer će ona pomoći da se nakupljene prljavštine i bakterije brže i uspešnije otkolone, nego kada perete ruke hladnom vodom. Jedino voda, neće biti kompletno rešenje za čiste ruke, pa je potrebno da tu uvek bude i sapun, u tečnom ili čvrstom stanju, koji će u stvari u većini otkloniti sve nakupljene nečistoće.

Najbolje je da sapun bude glicerinski, sa antibakterijskim dejstvom, jer osim skoro potpune čistoće, takođe neguju samu kožu ruku. Uvek ruke perite tako što ćete šakom o šaku nasapunjati kožu, stvoriti penu, pa onda jednom, pa drugom rukom, odnosno prstima, prati prostor između prstiju druge ruke.

Nakon toga, perite prste po prst, te onda i jagodice, odnosno vrhove prstiju njihovim trljanjem od dlan druge ruke. Na kraju ruke dobro isperite, ali vodite računa da uvek operete i deo iznad šake, sam zglob i deo ka laktu, odnosno podlakticu, kako biste bili sigurni da su sve bakterije uklonjene.

Dezinfekcija

Nakon pranje, ne morate odmah sušiti ruke, već uvek možete da uzmete neko tečno sredstvo koje služi za njihovu potpunu dezinfekciju i ubijanje bakterija koje čak i nakon takvog pranja ostanu. Malo ovakve tečnosti trljanjem šake o šaku biće sasvim dovoljno da znate da su vam ruke sasvim čiste.

Sušenje ruku

Kada ste sasvim oprali i osušili ruke, dolazi najbitniji deo, a to je sušenje. Potrebno je da ruke budu sasvim suve, budući da su vlažne površine, pa tako i vlažna koža, mamac za bakterije i podloga koja najviše opdgovara njihovom razmnožavanju. Uvek se potrudite da ruke budu sasvim suve, bez izuzetka. To naravno možete uraditi peškirom, koji je sasvim suv i čist, mada je bolje rešenje možda papirni ubrus koji služi jednokratnoj upotrebi, pa je tako bezbedniji, a jedno od najlakšiš rešenje jesu sušači za ruke.

Oni su odlični budući da se ruke u potpunosti osuše za samo nekoliko sekundi, nema nereda od papirnih ubrusa, gomilanja iskorišćenih i vlažnih peškira, već uvek stoje tu i spremni su za upotrebu, bez ikakvog rizika. Osim što se ruke brzo osuše, sušači za ruke predstavljaju i ekonomično rešenje u smislu odabira načina brisanja i sušenja, pa je to i razglo zbog čega se sušači za ruke uglavnom nalaze u nekim većim objektima, kao što su tržni centri, restorani, kafići ili neka slična mesta na kojima je cirkulacija ljudi velika.