PROVERITE SAMI: Ako na jeziku uočite OVO, moguće je da imate KORONU

Ova vrsta osipa bi mogla da ukaže na infekciju korona virusom.

Pixabay

Lezije i mrlje koje se pojavljuju u ustima mogu biti novi simptomi korona virusa, kaže novo istraživanje.

Istraživači su otkrili da jedna trećina kovid pacijenata koja je imala osip na koži, odnosno na rukama i nogama, takođe je imala promene u usnoj duplji.

Mrlje i lezije na nepcima su se obično pojavile dve nedelje nakon što su pacijenti prvi put imali simptome bolesti Covid-19, poput temperature ili nedostatka daha.

Tim iz Zdravstvenog centra “Ramon i Kajal” u Madridu kaže da bi lekari i medicinske sestre trebalo da pregledaju usne duplje bolesnika koji su pozitivni na koronu ili sumnjivih pacijenata da bi utvrdili da li takođe pokazuju ove znakove.

U studiji, objavljenoj u časopisu JAMA Dermatology, tim je pregledao 21 pacijenta obolelih od korone koji su imali osip na kože od 30. marta do 8. aprila.

Šest pacijenata imalo je enantem – a to je osip koji izgleda kao male tačkice koje se obično pojavljuju na sluzokoži, kao što su usta, nos i grlo.

Prosečno vreme između pojave Covid-19 simptoma i razvoja enantema bilo oko 12 dana.

Svi pacijenti su bili starosti između 40 i 69 godina, a četvoro od šestoro su bile žene, što sugeriše da ovaj simptom može uticati na određene podgrupe pacijenata.

Tim kaže da ovo nije prvi put da je enantem primećen kod pacijenata sa Covid-19, a izveštaji o osipu zabeleženi su u Italiji.

Ovaj rad opisuje preliminarna zapažanja i ograničen je malim brojem slučajeva i odsustvom kontrolne grupe – napisali su istraživači.

Uprkos sve većim izveštajima o kožnim osipima kod pacijenata sa COVID-19, postavljanje etiološke dijagnoze je veliki izazov. Međutim, prisustvo enantema je snažan trag koji ukazujena virusnu etiologiju, a ne na reakciju na lek – dodali su oni.

Naučnici iz Madrida smatraju da je mnogo veći broj ljudi imalo problem sa pojavom mrlja i lezija u ustima.

Istraživači su primetili da mnogi lekari ne vrše pregled usne diplje kod pacijenata koji su pozitivni na koronu jer se plaše da će izbaciti zaražene kapljice. Zbog toga i činjenice da pacijenti često nose maske, moguće je da je mnogo veći broj imalo lezije na nepcima.loading...