PRVA LINIJA ODBRANE ORGANIZMA: Otkriven novi metod za UNIŠTAVANJE ćelija raka

Tumor
Pixabay.com

Britanski naučnici pronašli su način da u krvi otkriju imunološke ćelije koje uništavaju ćelije raka i umnože ih nekoliko miliona puta.

 

Neutrofili predstavljaju prvu liniju odbrane organizma protiv stranih tela i deo su onoga što se naziva urođenim imunitetom (za razliku od stečenog imuniteta).

Veruje se da je ovaj tip ćelija glavni razlog zašto retki srećnici uspevaju da se izbore sa smrtonosnim tipovima tumora.

Kompanija LIfT Biosciences iz tog razloga planira da, u saradnji sa Kraljevskim koledžom u Londonu, sprovede testiranja u okviru kojih će ispitanici dobijati tretman neutrofilima.

Ne pričamo o jednostavnom tretmanu protiv kancera. Trenutno tragamo za terapijom koja bi se primala jednom nedeljno, i koja bi mogla da izleči rak u periodu od pet do šest nedelja, rekao je Aleks Blajt, izvršni direktor kompanije LIfT Biosciences.

Naš konačni cilj je da stvorimo prvu banku neutrofila u svetu, ćelija koje imaju snažnu sposobnost eliminisanja kancera – dodao je Blajt.

Tim će se najpre baviti rakom pankreasa, od kojeg je preminula Blajtova majka, i koji važi za jedan od najsmrtonosnijih tipova kancera na svetu, sa prosečnom stopom petogodišnjeg preživljavanja od manje od tri odsto.

Glavna prednost neutrofila jeste što donor ovih ćelija može postati bilo ko jer nema straha od ozbiljnog odbacivanja.

Neutrofili u organizmu žive samo pet dana, i nestaju pre nego što se imunološki sistem obolele osobe u potpunosti spremi za borbu protiv kancera.

Jedan od najčešćih problema jeste što neutrofili često ne prepoznaju ćelije kancera kao strana tela, i što se ponekad dogodi da počnu da štite ćelije raka od imunološkog sistema.

Ipak, jednom kada se usmere na kancer, njihovo dejstvo toliko je snažno da u periodu od 24 sata mogu da unište do 95 odsto kancerogenih ćelija, pokazala su laboratorijska ispitivanja.

Testiranja bi trebalo da počnu 2018. godine.