Kako biste što pre mogli da reagujete, najbolje je da sa sobom uvek nosite pincetu, da biste mogli bodlej da izvadite dok je koža još mekana i vlažna.

Pored pincete, potrebno vam je i sredstvo za dezinfekciju, gaza i flaster. 

Ono što je nezgodno kod ježevih bodlji, jeste da one mogu prodreti duboko u tkivo i ostati u rani. Ako se brzo ne izvade i rana dobro ne očisti, može doći do gnojenja. Na ubodenom mestu se obično vide polomljeni delovi bodlji, a oko mesta uboda crvenilo i otok.

Kako ih izvaditi

Mesto uboda treba prvo dezinfikovati alkoholom ili antiseptikom. Za vađenje bodlji treba koristiti pincetu, koju takođe treba sterilisati, a iglice koje se ne mogu izvaditi namažite takozvanom crnom mašću (mast amonijum sulfogirodalata, apotekari znaju o čemu je reč), koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože.

Ako se bodlje teško vade, obavezno se javite lekaru da ih očisti jer, ako deo ostane u telu, preti opasnost od ozbiljne infekcije. Ako ste pak sigurni da ste ih sve izvadili, dobro dezinfikujte to područje i namažite neku antibiotsku mast ili prašak za rane, pa uvijte sterilnom gazom i flasterom.loading...