PRVA POMOĆ KOD SUNČANICE: Evo kako da se nosite sa prvim simptomima kod sebe i drugih

Sunčanica nastaje kada glavu, posebno potiljak izlažemo vioskoj temperaturi. Prvi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo lica i temperatura tela iznad 38.9 stepeni.

Leto Tuš
Beta

Kasnije se mogu javiti i zujanje u ušima, problemi s vidom i malaksalost, a moguća je i nesvestica. Dobro znamo da se jakog sunca moramo kloniti. Takođe, ovo su neki saveti kako pomoći sebi ili nekoj osobi koja ima sunčanicu.

1.Sklonite osobu na rashlađeno mesto

Uklonite sve suvišno kao što su čarape, cipele, kapa kako biste ubrzali hlađenje. Rashladite osobu i umereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom.

Stavite mokru krpu ili peškir na zadnji deo vrata, prepone i/ili ispod pazuha. Ako postoji mogućnost našpricajte osobu vodom i rashladite je ventilatorom. To možete napraviti i tako da mokru krpu ili peškir stavite na osobu i uperite u nju ventilator, što će doprineti isparavanju vrućine.

2. Lezite

Kod sunčanice moguća je i nesvestica pa je bitno što pre leći. Ako se osoba onesvesti okrenite je na levi bok (na toj strani je srce pa će cirkulacija brže proraditi) s levom nogom savijenom za održavanje stabilnosti.

3. Nadoknadite tećnost, ali ne prebrzo

Pijte zasoljenu vodu (1 kašičica soli na decilitar vode) što će suzbiti dehidraciju i gubitak soli uzrokovan znojenjem.

4. Ostanite mirni

Osobu može uhvatiti panika, ali bitno je ostati miran, a to je najlakše postići dubokim disanjem. Osećaj uznemirenosti samo će ubrzati pumpanje krvi što će dodatno podići temperaturu tela.

5. Zavisno od jačine i trajanja simptoma, nazovite hitnu pomoć

Ako glavobolja, vrtoglavica, nemir i crvenilo lica traju duže od sat vremena, potrebno je nazvati hitnu pomoć.loading...