PRVI SIMPTOMI STARENJA: Ako se rešite za ZATEZANJE KAPAKA, evo šta sve treba da znate

Savremena hirurgija razvila je mnogobrojne tehnike u domenu ulepšavanja estetskog izgleda ljudi. Mera u kojoj je to postignuto je toliko visoka, da gotovo nema nepravilnosti na licu i telu koja ne može biti poboljšana ili otklonjena.

Oči Žena
Pixabay.com

Zatezanje kapaka jedna je od hirurških intervencija koja ima veliki značaj kako za ulepšavanje, ali i poboljšanje zdravlja osoba, posebno u domenu boljeg pogleda i lakšeg vida, bez teških kapaka.

Šta podrazumeva zatezanje kapaka?

Zatezanje, tačnije operacija kapaka podrazumeva intervenciju kod koje se otklanjaju masti, koža ili tkiva iz gornjeg i donjeg dela kapka, i postavljaju u drugi deo oko očiju, ili se trajno eliminišu sa lica. Često se sprovodi ne samo zbog zatezanja kapaka i njihovih podizanja, već i zbog otklanjanja okolnih bora.

Najčešće se izvodi u lokalnoj, a ređe u opštoj anesteziji, u zavisnosti od pripreme i dogovora sa anesteziologom. Rez se pravi u delovima kapaka koji neće biti vidljiv nakon zarastanja – unutrašnji deo kapaka, oko trepavica i slično. Zatezanje kapaka drugačije se naziva blefaroplastika.

Kada se odlučiti za podizanje kapaka?

Zatezanje kapaka vrši se nakon obavljenog pregleda pacijenta i odgovarajuće pripreme. Ključno pitanje odnosi se na to kako znati kada je pravo vreme za podizanje kapaka. Pre svega, najveći broj osoba odluči se iz estetskih razloga – mišljenja da spušteni kapci narušavaju izgled.

To se dešava kada se naglo spuste obrve ili njihov deo, stvaraju bore oko očiju, ili veće kese ispod donjih kapaka oka. Sa druge strane, često se osobe odluče da operacija kapaka bude rešenje pogoršanog vida, posebno ukoliko se kapci mnogo spuštaju, toliko da utiču na zamućenje slike, smanjen opseg pogleda i druge elemente zdravog vida.

Kako se pripremiti za operaciju kapaka?

Pre nego što se izvrši operacija kapaka, neophodno je obaviti kompletnu pripremu, pre svega savetovanje sa stručnim lekarom. Ukoliko se ustanovi da je podizanje kapaka dobro rešenje narušenog vida ili estetskog izgleda, pristupa se detaljnoj pripremi.

Ona podrazumeva obavljanje kompletnih rezultata. To podrazumeva izbegavanje uzimanja određenih terapija koje utiču na stepen zgrušavanja krvi. Takođe, podrazumeva se da je neophodno uraditi EKG, pregled kod anesteziologa, interniste, RTG pluća, krvnu sliku sa grupom i urinom i druge rezultate po potrebi.

Kako izgleda oporavak od operacije kapaka?

Nakon operacije, potrebno je ispoštovati predviđen postoperativni oporavak. Najčešće, pacijenti već isti dan, nekoliko sati nakon intervencije mogu da idu kući. Lekari prepisuju određenu terapiju u slučaju pojave bolova. Savet je da se odmori bar nekoliko dana. Skidanje konaca u zavisnosti od brzine zarastanja obično bude šesti dan od operacije kapaka. Već sedam dana nakon intervencije, osobe mogu da se vrate svakodnevnim aktivnostima, ukoliko nema podliva i otoka.

U slučaju oticanja, savetuje se stavljanje hladnih obloga od kamilice, kao i mirovanje. Takođe, može se javiti povremen zamućen vid, što ukoliko ne traje više dana predstavlja normalnu pojavu. Savet lekara je svakako mirovanje bar nekoliko dana, uz stavljanje obloga i sterilne gaze, kao i izbegavanje jake svetlosti u tom periodu.

Zatezanje kapaka spada u savremenu i popularnu intervenciju, kojoj se danas često podvrgava veliki broj ljudi. Za podizanje kapaka cena je oko 1.000 evra za gornje i isto toliko za donje kapke, u zavisnosti od ordinacije i složenosti samog zahvata.