Novo istraživanje pokazuje da konzumacija šake oraha pruža trenutnu zaštitu od srčanih bolesti
Redovno uzimanje pružilo bi trajnu zaštitu. Naučnici su uočili značajno poboljšanje nivoa holesterola i fleksibilnosti krvnih sudova, što pomaže dobrom protoku krvi, samo 4 sata nakon što su ljudi konzumirali orahe ili orahovo ulje.
Istraživanje pokazuje da bi redovna konzumacija dugoročno štitila od kardiovaskularnih bolesti.
– I samo jedna šaka oraha ili orahovog ulja četiri dana u sedmici može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti – rekla je dr Peni Kris Eterton, profesorka nutricionizma na Pen Stejt Univerzitetu u Pensilvaniji.
Ovo istraživanje je prvo identifikovalo koji deo oraha pruža najveću zdravstvenu korist. I samo jedna konzumacija tri kašike (51 g) orahovog ulja popravlja stanje krvnih sudova već nakon 4 sata.
Ulje oraha se pokazalo posebno dobrim za očuvanje funkcije endotelijalnih ćelija. Reč je o ćelijama koje oblažu krvne žile i igraju važnu ulogu u njihovoj fleksibilnosti. Orasi sadrže omega-3 masne kiseline, biljne sterole i vitamin E, a sve navedeno snižava holesterol i štiti krvne sudove.