PUNA VITAMINA: Mnogo je razloga zbog kojih ćete zavoleti CVEKLU

Ukusna i jako zdrava.

Cvekla
pixabay

Cvekla se smatra supernamirnicom zbog izuzetno bogatog nutritivnog profila. Obiluje vlaknima, vitaminima B i C, a sadrži i visoku koncentraciju antioksidansa, među kojima su karotenoidi i glukozinolati koji pridonose intenzivnom mirisu.

Glukozinolati mogu pridoneti smanjenju rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i tumora.

Što se tiče vitamina C, kojeg ima u značajnoj količini, nužan je za zdravlje kostiju i zuba, obnovu i očuvanje hrskavice te zaceljenje rana, kao i za bolju apsorpciju gvožđa. Vitamin B6, koji je takođe bogato zastupljen, učesvuje u metabolizmu proteina i razvoju mozga deteta pre rođenja i u detinjstvu.

Cvekla sadrži i vitamin K, koji je važan za zgrušavanje krvi i metabolizam kostiju te folate nužne za stvaranje DNK i drugog genetskog materijala pa su stoga nužni u trudnoći kako bi se smanjio rizik za nastanak defekata neuralne cevi ploda, piše Gloria.hr.

Najzad, vlakna su dragocena za podsticanje probave, sprečavaju zatvor, a pomažu i u održavanju optimalne telesne težine.

Cvekla je vrlo zahvalna namirnica koju možete kuvati na pari ili u vodi, dinstati, peći i pržiti, napraviti pire ili ukusne guste supe, pripremati kao salatu, zapečenu sa sirom i hlebnim mrvicama, koristiti samu ili u kombinaciji s drugim povrćem… Ukratko, nema nikakvog opravdanja da se tokom zime na vašem stolu ne nalazi gotovo svakodnevno.