Pušači, evo ko je glavni krivac što ne možete da ostavite cigarete

Američki naučnici s državnog Univerziteta Pen su otkrili da neki ljudi ne mogu da prestanu da puše zbog problema koji je povezan s procesima koji se odvijaju u mozgu.

Naime, naučnici su otkrili da ispitanici koji su pokazivali najmanje reakcije na nagrade imaju najmanje šanse za odvikavanjem od nikotina, piše britanski Dejli mejl.

U istraživanju su učestvovala 44 pušača kojima su naučnici proučavali rekacije centara u mozgu na ponuđenu nagradu, odnosno novac za svaku cigaretu koju ne popuše.

Pri tom, oni nisu smeli da puše barem 12 sati pre nego što su se podvrgli eksperimentu, a potom su bili pod magnetnom rezonancom i igrali su igru pogađanja karata s mogućnošću zarade.

Takođe im je rečeno da moraju da pričekaju dva sata do kraja eksperimenta da bi popušili cigaretu.

Međutim, tokom igre, polovini ispitanika je rečeno da je došlo do greške i da mogu da izadju na pauzu u trajanju od 50 minuta i rečeno im je da će dobiti po 1 dolar na svakih 5 minuta ako ne budu pušili tokom te pauze.

Stručnjaci su tada otkrili da su pušači koji nisu izdržali da ne zapale, pokazali slabije reakcije u centrima u mozgu zaduženim za nagradu.