Pušači, zbog ovoga ne možete da ostavite pušenje!

Neki ljudi bez problema prestaju da budu nikotinski zavisnici, dok pojedinci uprkos svim mukama i naporima ne mogu da prestanu sa pušenjem.

Naučnici kažu da su možda otkrili razlog. Oni su uspeli da predvide koliko će biti uspešan pokušaj ostavljanja cigareta nekog pojedinca, na osnovu proučavanja njegove moždane aktivnosti, piše „Dejli mejl”.

Oni su otkrili da su oni koji su pokazali najslabije reakcije na nagrade, imali najmanje šanse da uspešno ostave cigarete.

Istraživači su regrutovali 44 pušača kako bi ispitali reagovanje centara u mozgu na ponuđenu nagradu. Njima je ponuđen novac za svaku nepopušenu cigaretu.

Naloženo im je da ne pušebarem 12 sati pre izvođenja eksperimenta, a učesnici su zatim proveli vreme pod magnetnom rezonancom dok su igrali igru pogađanja karata s mogućnošću zarade.

Učesnicima je rečeno da moraju da sačekaju dva sata do kraja eksperimenta, kako bi popušili cigaretu. Međutim, tokom igre pogađanja, polovini je rečeno da je došlo do greške i da mogu da izađu na 50-minutnu pauzu. Ako na njoj ne budu pušili, moći će da zarade po dolar za svakih pet minuta, dakle, ukupno 10 dolara.

Dr Vilson i njegove kolege otkrili su da pušači koji nisu mogli da se odupru izazovu da zapale cigaretu, pokazuju slabije reakcije u centrima u mozgu zaduženim za nagradu.loading...