PUŠITE? Istraživanje sprovedeno u Srbiji pokazalo da to utiče i na jednu NEOČEKIVANU BOLEST

Nova studija Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu u saradnji sa Beogradskim i Univerzitetom u Prištini pokazuje da pušenje može biti štetno i po mentalno zdravlje i da utiče na depresiju.

Pušenje
Ajnagraphy (János Csongor Kerekes) / Foter / CC BY-ND

Izraelski profesor Hagai Levin je zajedno s asistentkinjom Tatjanom Gazibarom sa Beogradskog univerziteta i doktorandom Marijom Milić sa Univerziteta u Prištini objavio nalaze rizika po mentalno zdravlje povezanih sa pušenjem.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 2.000 studenata sa univerziteta u Srbiji iz različitih društveno političkih i ekonomskih sredina, prenose izraelski mediji.

Pokazalo se da studenti koji puše imaju kliničku depresiju u većem broju nego njihove kolege nepušači.

Na Univerzitetu u Prištini 14 procenata pušača pati od depresije u poređenju sa 4 odsto nepušača. Na Beogradskom univerzitetu odnos je 19 prema 11 procenata.

“Naša studija je dodatak rastućem broju dokaza da su pušenje i depresija blisko povezani”, saopštio je profesor Levin, upozorivši da je isuviše rano reći da pušenje izaziva depresiju, ali da duvan, kako se čini, ima štetan efekat na naše mentalno zdravlje.

U svetlu nove studije on je pozvao da se posledice pušenja na mentalno zdravlje uzmu u obzir kod određivanja politike protiv pušenja.