PUT DO SAVRŠENOG OSMEHA: 4 stvari koje treba da znaš kada ugradiš ZUBNE IMPLANTE

Kada ugradimo implante cilj nam je da oni traju što duže. To nije prijatan proces i treba da prođe jedan period navikavanja. Međutim, kada se naviknemo, onda je sve lakše i lepše.

Zubi
pixabay.com

Sve je lepše od trenutka ugradnje implanta, jer naš osmeh lepše izgleda, a imamo i više samopouzdanja jer znamo da smo rešili veliki problem.

A evo šta je potrebno da znate ako ste ugradili implante.

Izbegavajte previše tvrdu i začinjenu hranu

Nakon što ugradite implante nemojte se potpuno opustiti. Znamo, ugradili ste implante kako ne biste imali problema tokom obroka, ali ipak ćete morati da budete oprezni još neko vreme. U proseku taj period može da traje do 4 meseca.

Sve što vam nije jasno možete da pitate vašeg stomatologa, a ono što je i opšte poznato to je da ne bi nikako trebalo da jedete previše tvrdu ili previše začinjenu hranu. Kada budete išli na redovne preglede kod stomatologa on će vam reći u kom trenutku smete da počnete da konzumirate hranu koju ste pre mnogo voleli i koja vam je u prvom trenutku nakon ugradnje implanta bila zabranjena.

Adekvatno ispiranje i pranje zuba

Nega zuba se menja nakon ugradnje zubnih implanta. Da, treba da nastavite sa starom rutinom, ali je morate malo unaprediti. Zube treba prati mnogo nežnije. Važno je da razmislite i o promeni paste za zube i četkice za zube. I to sve treba da radite u konsultaciji sa vašim stomatologom.

Uglavnom se nakon ugradnje implanta preporučuju blage paste za zube, a obično se preporučuje i sredstvo za ispiranje usta. Ukoliko do sada niste koristili ova sredstva, onda obavezno za prvo ispiranje nakon ugradnje implanta birajte neko koje je baš blago, baš kao i pasta za zube.

Redovne kontrole

Redovne kontrole su nešto što često izbegavamo, ne nalazimo vremena ili čak smatramo da nisu neophodne ako nemamo neki problem. Tako je i kada su kontrole kod stomatologa u pitanju, pa mnogi nakon ugradnje implanta ne posećuju stomatologa sve dok je sa implantom sve u redu. Međutim, ne treba da bude tako.

Važno je nakon ugradnje implanta ići kod zubara makar jednom godišnje. To su provere koje mnogo znače i koje mogu da vam na vreme reše problem u nastajanju. Zato je za sve jako važna preventiva. Mislite stalno o tome.

Ispijanje antibiotika

Antibiotike nikako ne treba uzimati na svoju ruku. Ako za tim bude potrebe nakon ugradnje implanta, to će vam preporučiti, odnosno preipisati vaš stomatolog. Moguće je da ćete osećati blage neprijatnosti, ali sve je to donekle normalno i to je ono što se očekuje nakon ovakve intervencije. U vašu vilicu je ugrađeno strano teli i organizam jednostavno mora da se navikne na njega i da ga prihvati.

Koliko će period navikavanja trajati, to zavisi od mnogih faktora i na to ne možete uticati. Ukoliko je potrebno, zbog otklanjanja neprijatnosti ili eventualnih komplikacija, stomatolog će vam preporučiti odgovarajuću terapiju. Za sve nedoumice ili probleme tokom ovog perioda, potražite savet stomatologa.