RAK PLUĆA KOSI SRBE: Nova terapija JAČA IMUNITET, a organizam sam uništava maligne ćelije!

pluca
pixabay.com

Opaka bolest je vodeći uzrok smrtnosti kada je reč o karcinomu i najčešća maligna bolest kod muškaraca.

 

Svetski dan borbe protiv raka pluća obeležava se danas, a Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po broju novoobolelih od te teške bolesti.

Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen porast broja obolelih od raka pluća za 27 odsto, a od raka pluća u proseku godišnje oboli gotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.

Respiratorno udruženje Srbije, kao strukovno udruženje pulmologa, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta pokrenulo je veliku kampanju “Živi život punim plućima” koja ima za cilj da podigne svest o značaju prevencije i rane dijagnostike najučestalijeg raka današnjice u Srbiji i svetu.

– Želimo kao struka da pozovemo i mobilišemo širu društvenu zajednicu, kako bi svi zajedno podigli svest javnosti o raku pluća kao najčešćem i najsmrtonosnijem oblik raka u Srbiji – kaže prof. dr Dragana Jovanović.

Prevencijom i ranom dijagnostikom može se smanjiti sumorna statistiku, a pušenje je glavni rizik za nastanak raka pluća i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena.

– Iz tog razloga želimo da ukažemo da je karcinom pluća jedini karcinom koji možemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja – naglasila je Jovanović i dodala da su šanse za uspešno izlečenje decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani.

Pojašnjava da se poslednjih 15 godina situacija drastično menja pojavom molekularne-biološke terapije i najnovije imunološke terapije.

– Danas smo svedoci brzog razvoja imunološke terapije različitih malignih bolesti, koja predstavlja pravu revoluciju u lečenju karcinoma, pa tako i karcinoma pluća. Sa imunoterapijom u značajnom procentu beleže se odlični rezultati, kao što su dugotrajna delimična ili potpuna povlačenja metastatskih tumora – izjavila je Jovanović a preneo Kurir.

Lekovi ne deluju na tumor, već direktno na imunski sistem organizma tako što prekidaju blokadu imunskog odgovora koju tumor izaziva i pojačavaju odblokirani imunski odgovor organizma na tumor kojim se ubijaju tumorske ćelije. Jovanović se nada da će ta grupa lekova, kao i drugi lekovi, uskoro biti dostupni preko zdravstvenog osiguranja i za pacijente Srbije.