RANI ZNACI DA BEBA DOLAZI: Kompletna LISTA SIMPTOMA po kojima ćete PREPOZNATI TRUDNOĆU čak i pre testa

Mislite da ste trudne nakon nezaštićenog odnosa? Ne brinite, niste jedine. Mnoge devojke svakodnevno pretražuju koji su to simptomi rane trudnoće na internetu.

Trudnoća
Pixabay.com

Svaki članak koji pronađete nudi drugačije odgovore, te je jedini siguran način da pronađete ginekološke ordinacije u Srbiji i prepustite ginekologu da to sa sigurnošću utvrdi.

Međutim, ukoliko iz nekog razloga ne možete odmah da posetite ginekologa, sastavili smo kompletnu listu simptoma po kojima vrlo rano možete prepoznati trudnoću.

Ukoliko imate više simptoma pomenutih na listi, najbolje je da se ili obratite ginekologu ili da kupite test za trudnoću i sa sigurnošću utvrdite da li ste u drugom stanju ili ne.

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije ili zakasnela menstruacija su najčešći i najpoznatiji simptomi koji ukazuju na trudnoću. Ukoliko ostanete u drugom stanju, sledeći ciklus će vam sasvim izvesno izostati. Ukoliko imate redovne menstruacije i primetite da vam kasni, konsultujte test na trudnoću.

Osetljive grudi

Natečene ili osetljive grudi su rani znak trudnoće koji može da se ispolji jednu do dve nedelje nakon začeća. Osetljive ili teške grudi mogu biti jako neugodne i jedan su od najranijih znakova trudnoće. Ukoliko primetite izraženije vene ili tamnije areole, ovo takođe može biti znak da ste u drugom stanju.

Umor

Ukoliko se najednom osetite premoreno, ovo može biti reakcija tela na pojačano lučenje hormona koje izaziva trudnoća. Mnoge žene osete zamor nedelju dana nakon začeća. Ovaj simptom može trajati tokom celog prvog tromesečja, dok u drugom postepeno nestaje.

Umor može biti vezan za visoke nivoe progesterona, nizak šećer, nizak pritisak ili pojačanu proizvodnju krvi. Ukoliko želite da otklonite ovaj simptom, konzumirajte hranu bogatu proteinima i gvožđem. Naravno, kada god osetite umor dajte sebi oduška i odspavajte malo kako biste se izborili sa njim.

Često uriniranje

Tokom trudnoće, telo proizvodi višak tečnosti što pojačava rad vaše bešike. Ovo vodi do čestog mokrenja, ponekad u najnezgodnije vreme. Ovaj simptom se javlja šest do osam nedelja nakon začeća. Ukoliko primetite da prečesto idete u toalet, ovo može biti znak trudnoće.

Grčevi u stomaku

Ukoliko iskusite grčeve u stomaku nakon odnosa, ovo može biti znak trudnoće kako se materica širi kako bi smestila bebu. Naravno, ovo takođe može značiti da ćete uskoro dobiti menstruaciju. Kao i sa ostalim simptomima, morate uzeti u obzir svoj redovan ciklus i druge simptome, kako grčenje nije dovoljan znak da ste u drugom stanju.

Pojačana želja za hranom ili averzija prema hrani

Ovaj simptom vam je sigurno poznat, kako se često karikira u TV serijama. Koliko puta ste videli trudnice kako jedu krastavčiće i sladoled? Međutim, mnoge žene zaista osete potrebu za određenom hranom u trudnoći.

Sa druge strane, neke žene osete odbojnost ka određenim namirnicama, što može trajati tokom cele trudnoće. Naravno, ovi simptomi mogu ukazivati i na disbalans u hormonima, ne samo trudnoću.

Krvarenje usred ciklusa

Mala količina krvarenja usred ciklusa je jedan od najčešćih znakova trudnoće. Ono se javlja usled toga što se oplođena jajna ćelija vezuje za matericu, što prouzrokuje blago krvarenje. Ovo se najčešće dešava 10 do 14 dana nakon začeća i traje kratko. Međutim, ovaj tip krvarenja je dosta blaži od menstruacije, pa ga lako možete prepoznati po tome.

Promene raspoloženja

Da li ste pobesneli na partnera bez ikakvog razloga? Osećate se tužno i depresivno? Razlog može biti to što se vaše telo prilagođava navali hormona usled trudnoće. Ne brinite, ove promene raspoloženja su česte i vrlo brzo nestaju.

Ponestaje vam dah

Ukoliko osetite da vam ponestaje daha, to može biti jedan od znakova trudnoće. Ovo se dešava zbog toga što je bebi potreban kiseonik koji uzima od vas. Ovaj simptom se često javlja tokom cele trudnoće kako vaša beba raste i zahteva sve više kiseonika, što pravi dodatni pritisak na vaša pluća i dijafragmu.

Bol u leđima

Bolovi u leđima mogu biti čest znak trudnoće koji se nažalost ispoljava tokom cele trudnoće. Ovaj simptom se najčešće javlja usled oslabljenih ligamenata, pomerenog centra gravitacije i povećanja kilaže tokom trudnoće.