Ranice u ustima ukazuju na rak usne šupljine, a neprijatan zadah na bolest jetre!

Ranice u ustima koje teško prolaze ili uopšte ne zaceljuju mogu ukazivati na pad imuniteta, ali i na rak usne šupljine!

Dešava se da jedan simptom može biti znak nekoliko zdravstvenih stanja, od najbezazlenijih do najopasnijih, pa možda zato toliko često ignorišemo znake upozorenja.

Tako, na primer, često mislimo da su nam usta suva zbog cigareta ili dehidracije, a to zapravo može biti rani znak šećerne bolesti!

Osluškujte svoje telo i obratite pažnju na 6 simptoma koje često odbacujemo i sami sebi postavljamo dijagnozu, a zapravo je možda vreme za posetu lekaru.

1. Loš zadah može ukazivati na bolesti jetre

Problemi sa oralnim zdravljem mogu biti znak opasnijih zdravstvenih tegoba. Tako, na primer, loš zadah može upućivati na probleme sa jetrom, probavom i želucem. Najčešće se javlja u začecima bolesti, ali isto tako može biti posledica ispijanja velike količine alkohola i kafe, a premalo vode.

2. Zubi mogu požuteti od lekova

Za žute zube, osim nepravilne oralne higijene, mogu biti krivi i lekovi. Najčešće su to antibiotici, kao i lekovi za visok pritisak i vodica za usta, kojom se ublažavaju tegobe sa desnima.

3. Suva usta mogu biti znak dijabetesa

Suva usta su uglavnom posledica dehidracije, ali isušivanje može uzrokovati i alkohol i pušenje. Osim toga, suvoća može biti i rani znak dijabetesa. Šećerna bolest izaziva zadebljanje krvnih žila u žlezdama i usporava proizvodnju sluzi. Zbog toga su desni podložnije infekcijama. Preostali simptomi su pojačana žeđ, trnci u rukama i nogama, kao i često mokrenje.

4. Ranice u ustima povezuju se sa rakom usne šupljine

Ranice u ustima koje ne zaceljuju ukazuju na ozbiljne tegobe, pa se treba što pre javiti stomatologu. Ranice se najčešće javljaju zbog pada imuniteta, ali ako ne prolaze, mogu upućivati na rak usne šupljine. Najopasnije su one sa crvenim ili belim ivicama, rane koje krvare i koje trnu.loading...