Doktor Erik Rim je pržene krompiriće, popularni pomfrit, nazvao “skrobnim bombama” koje uzrokuju kardiovaskularne probleme. Jedna porcija nikako ne bi smela da premaši 15 krompirića, dok bi zdrava trebalo da sadrži samo šest, piše “Daily Mail”.

Hrskavi spolja, a sočni iznutra, prženi u dubokom ulju, krompirići uveseljavaju svet od kada su izmišljeni. Za mnoge je šest krompirića bilo tek početak.

Maksimalan broj krompirića u porciji – 12

Profesor Erik Rim iz nutricionističkog odeljenja na Harvardu tvrdi da bi maksimalni limit trebalo da bude dvanaest krompirića po porciji, a zatim bi trebalo da nastavimo sa salatom, ukoliko ne želimo probleme sa srcem.

Ova vest je razljutila i rastužila mnoge, ali nije nikakva novost da masna, slana i slatka hrana u velikim porcijama vodi do bolesti. Činjenica je i da ljudi ranije nisu jeli “nezdravu hranu” u količinama u kojima je jedu danas.

Porcije hrane su se udvostručile ili utrostručile

U poslednjih 25 godina prosečna porcija u restoranima se udvostručila, a ponegde i utrostručila. Peciva su veća, porcije kokica takođe, kao i gazirana pića.

Što se pomfrita tiče, većina restorana u porciju stavi oko 55 krompirića. Savet dr Rima baziran je na nedavno provedenoj studiji u “American Journal of Clinical Nutrition”, koja je otkrila kako su ljudi koji su izbegavali da konzumiraju pržene krompiriće živeli šest meseci duže od onih koji nisu odolevali masnom izazovu.

Takođe, oni koji su jeli pomfrit dva do tri puta nedeljno imali su veći rizik od dijabetesa, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti, što i nije iznenađujuće.