RAZLIKUJTE DVA ZIMSKA NEPRIJATELJA: Jednom za svagda naučite šta je PREHLADA, a šta je GRIP!

Alergija
Pixabay.com

Iako su simptomi dve infekcije vrlo slični, bolesti su različite. Oba oboljenja mogu da se zakomplikuju i dovedu do upale sinusa ili bronhitisa.

 

Zbog sličnih simptoma, prehlada i grip se često poistovećuju. U pitanju su, ipak, dve potpuno različite bolesti koje se i drugačije leče. Dok grip može da ima izuzetno ozbiljne komplikacije, prehlade su najčešće potpuno bezopasne i prolaze bez trajnih posledica, pod uslovom da se odleže.

Svrabež ili “žarenje u grlu”, koji se postepeno pogoršava, uobičajeno je za početak prehlade. S druge strane, grip “napada” munjevito i naglo, simptomi su znatno intenzivniji, pa nije retkost da se jutarnje dobro zdravlje, već po podne pretvore u bol u čitavom telu.

Iako su glavobolja i iscedak iz nosa prvi znaci bolesti u oba slučaja, sekret kod gripa i prehlade bitno se razlikuje. Ukoliko se nakon bolova u grlu pojavi proziran iscedak, koji vremenom postaje gušći, obilniji i žući, to znači da je najverovatnije reč o prehladi. Grip čini da iscedak bude redak i bez gnoja, ne menjajući svoju strukturu sve vreme trajanja bolesti.

Blago povišena temperatura koja traje dva do tri dana, ukazuje na prehladu, ali ukoliko se “popenje” iznad 38-39 stepeni celzijusa, udruži sa umorom, slabošću i iscrpljenošću organizma, to znači da je prisutan virus gripa, koji može da traje i više od tri nedelje.

Za razliku od prehlade, simptomi gripa mogu da se primete po crvenilu i suznim očima. Bol u zglobovima, gubitak apetita, razdražljivost i osetljivost tela na dodir jesu neki od razloga zbog kojih je pacijentu koji boluje od gripa neophodan odmor, mirovanje, minimalan kontakt sa okolinom i jačanje imuniteta.

 

I grip i prehlada mogu da se zakomplikuju i postanu uzrok infekcije sinusa, koja se manifestuje bolom u obrazima, prednjem delu glave i korenu nosa, koji se pogoršava sa naglim pokretima glave. Takođe, mogu da iritiraju tzv. Eustahijevu tubu, koja povezuje grlo sa srednjim uhom. Tup bol u ušima najčešće nestaje sam po sebi kada se grip ili prehlada povuku, ali ukoliko se desi da bol ne jenjava, moguće je da je došlo do pojave infekcije koja zahteva lečenje.

Najefikasniji i najbrži način da se ustanovi da li pacijent ima grip ili prehladu, jeste uzimanje brisa iz grla ili nosa. Na taj način, za kratko vreme može da se otkrije koji virus je uzrokovao pojavu simptoma. U oba slučaja, bilo da je u pitanju prehlada ili grip, ako nema komplikacija, lečenje podrazumeva mirovanje, vitamine, tople čajeve i po potrebi preparate za ublažavanje simptoma kao što su bolovi u telu, kašalj, zapušen nos ili povišena temperatura.

UPALA PLUĆA

Grip uvek ima iste simptome, kao što su visoka telesna temperatura, suv, nadražajni kašalj, bolovi u zglobovima i mišićima i opšta slabost i malaksalost. Međutim, ukoliko se pojavi i otežano disanje, kratak dah ili jak bol u grudnom košu, to su znaci da se verovatno razvila upala pluća, pa je hitan lekarski pregled neophodan.loading...