Razlog za uzbunu: Često mokrenje ukazuje na dijabetes

Ako primetite da je dete umorno, slabo, malaksalo, pije više tečnosti i češće mokri, čak i noću ide u toalet, ima pojačan apetit a kilogrami se 'tope', neodložno ga treba odvesti kod lekara na kontrolu.

Ako primetite da je dete umorno, slabo, malaksalo, pije više tečnosti i češće mokri, čak i noću ide u toalet, ima pojačan apetit a kilogrami se „tope”, neodložno ga treba odvesti kod lekara na kontrolu. Iako mnogi roditelji najčešće sumnjaju da se radi o premoru ili nekoj urinarnoj infekciji, iza ovih simptoma često se krije šećerna bolest, pišu „novosti”.

Kod dece u 95 odsto slučajeva radi se o dijabetesu tip 1. On nastaje zbog gubitka beta ćelija u pankreasu, zaduženih za lučenje insulina. Bolest karakteriše apsolutni nedostatak insulina i jedina mogućnost lečenja je njegova nadoknada.

– Najčešće se zakasni sa dijagnozom dijabetesa, jer roditelji simptome bolesti pripisuju nekim drugim poremećajima – objašnjava profesor dr Dragan Zdravković, endokrinolog Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić” u Beogradu. – Misle da dete više mokri zbog infekcije mokraćnih puteva ili bešike ili da pije više vode jer se dobro najelo. Gubitak težine je izraženiji kod dece koja izgube apetit.

U periodu kada se jave prvi simptomi bolesti roditelji bi trebalo da povedu dete makar na pregled urina u dom zdravlja. Na taj način bi se znatno smanjio broj onih koji dođu tek kada nastupi ketoacidoza, ozbiljna komplikacija dijabetesa. Tada mora hitno da se preduzme lečenje u bolnici sa davanjem infuzije i insulina.